Вінниччина вже давно славиться своїми талановитими та винахідливими жителями.  Нещодавно у Бершаді встановили рекорд України із найтривалішого  періоду проведення  аматорського шашкового турніру «Бершадська нива» – 40 років. Про це нам повідомили у районній адміністрації.

– Шашковий турнір «Бершадська нива» започаткував незмінний організатор та головний суддя Олександр Дьомін у 1978 році. У цьогорічному ювілейному взяли участь 75 гравців із різних регіонів України. Серед них два майстри спорту, тридцять кандидатів у майстри спорту, спортсмени масових розрядів. Найстаршим учасником був кандидат у майстри спорту Василь Балаклєєв з Умані, якому 78 років, – розповіли у РДА. – А наймолодшим став вихованець дитсадка «Сонечко», чемпіон області серед молодших юних надій – шестирічний Артем Мазур. Дипломи Книги рекордів України особисто вручала киянка Лана Вєтрова на загальношкільній лінійці школи №1.

А ось у Бару вирішили відзначитись смачним рекордом України. Там створили рекордну карту нашої держави з дерунів. Напекли й використали їх аж 8030! Організатором заходу став відділ культури і туризму Барської районної адміністрації. Макет карти був розміром три на чотири метри. Кожну область на ньому відділили стрічками, а готову карту з дерунів прикрасили квітами, калиною і написом «З Днем народження, Україно!»

– Всі ми знаємо, що столицею дерунів називають Коростень на Житомирщині. Там і пам’ятник цьому смаколику є, і щорічно проводять на його честь фестиваль. А тепер ми змусили сусідів задуматись над тим, яке ж місто є столицею дерунів, – із усмішкою розповідає начальник відділу культури й туризму Барської районної державної адміністрації Людмила Гапонюк. – Ми ще давно мріяли зафіксувати рекорд України, бо до цього у Бару та районі такого не було. Довго думали, що це має бути. Були варіанти зробити найбільший голубець, картопляну запіканку…Але зупинились на карті України з дерунів, бо тоді нам це здалось найлегше. Адже картопля гарно вродила цьогоріч, люди в нас смачно готують і люблять це робити. Працівники культури схвально поставились до такої пропозиції. Випікали деруни у кожній територіальній громаді Барського району, підключились я та колеги. Готували смаколики із буряком червоним, і білі зі сметаною, з куркумою та наші традиційні. На готовий макет із областями їх викладали. Після того як рекорд зафіксували, усі бажаючі смакували дерунами. Усі отримали чудові емоції і навіть жартували, що потрібен рекорд із шашликами чи домашньою ковбаскою. Невдовзі ми знову запросимо представників Книги рекордів України в Бар. Але що це буде – поки секрет.