Останнім часом у Вінниці та області побільшало випадків жорстокого поводження з тваринами. Деякі з них були особливо жорстокі та набули неабиякого розголосу по всій країні. Це порізаний собака, що ходив вулицями Вінниці зі знятою шкірою, кошеня з розпореним животом та повішеним за нутрощі на дерево, песик, якого ланцюгом прив’язали до бампера авто і хотіли вивезти за місто Бершадь. Крім того, в дворах багатоповерхівок Вінниці нелюди постійно труять котів, незважаючи на те, що коти стерилізовані та вакциновані. Тварини в результаті помирають в агонії на очах у людей, що їх доглядають. Незважаючи на кримінальну та адміністративну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, встановити винних осіб та покарати майже неможливо.

В зв’язку з цим на сайті Вінницької міської ради було розміщено дві петиції з закликом до місцевої влади визнати котів частиною екосистеми міста Вінниця. Обидва рази петиції набрали достатню кількість голосів, що свідчить про актуальність проблеми та її значущість.

Однак Вінницька міська рада вперто ігнорує цей факт та посилається на повноваження ОСББ самим визначати чи забезпечити вільний доступ котів до підвальних приміщень. Самоусунення міської влади є недоречним та цинічним, оскільки проблема стосується Вінниці в цілому, та потребує рішення, яке врегулює проблему з безпритульними котами.

В останній петиції йшлось про вимогу розробити програму безкоштовної стерилізації безпритульних котів та для домашніх тварин, власники яких малозабезпечені. Вимога відкрити доступ до підвалів обґрунтована тим, що в місті не має притулку для котів тільки для собак, тому котам взимку не має де подітись. Перешкоджаючи котам доступ до підвалів цим збільшують популяцію пацюків, які сидять біля під’їздів навіть вдень!

Більше того інші міста підтримали ініціативу своїх громадян та визнали котів частиною екосистеми міста: це Київ, Одеса, Харків, Львів та інші. А між тим саме Вінницю чотири рази поспіль визнали найкомфортнішим містом України. Цей рейтинг є не зовсім об’єктивним, адже в місті є значна проблема з зеленими насадженнями та жорстоким поводженням з тваринами. Такі висновки можна зробити хоча б з того, що міська рада, а саме, департамент правової політики, допустила розміщення петиції зареєстрованої 2 липня 2018 з відкритим закликом «знищити бродячих собак». Чим порушила Закон України «Про звернення громадян» ст..23 , яким заборонено розміщувати електронні петиції які містять заклики до жорстокості та насильства. А ч.1 ст.299 КК передбачено кримінальну відповідальність за публічні заклики до дій з ознаками жорстокого поводження з тваринами та поширення таких матеріалів, що карається арештом від 6 місяців до трьох років позбавлення волі. З цього приводу відкрите кримінальне проводження та ведеться слідство.

Оскільки місцева влада на звернення громадян не реагує, прошу Вашої допомоги та підтримки в оприлюдненні та висвітлені цієї проблеми. Зараз, напередодні зими це є особливо актуально.

Максим Панчук,
читач та волонтер, який опікується тваринами