Практика показує, що чим далі людина знаходиться від обласного чи районного центру, де є нормально оснащені медичні заклади, тим більше шансів втратити життя і не вберегти здоров’я, тому що немає можливості не лише добре лікуватися, а й навіть якісно обстежити стан свого здоров’я.

Це і показав випадок у селі Зведенівка. Лише завдяки тому, що у цей день у селі відбувався виїзний прийом лікарів, вдалось швидко діагностувати небезпечний стан у людини: пацієнта терміново було госпіталізовано до районної лікарні з підозрою на передінфарктний стан.

Вже протягом кількох місяців до мешканців віддалених сіл на Вінниччині приїжджають лікарі й на базі місцевих ФАПів проводять обстеження. «Лікар у село» — таку назву дала своїй ініціативі депутат Вінницької обласної ради, голова ГО «Життя та розвиток громад» Лариса Білозір, коли починала соціальний проект. Вже тоді було зрозуміло, що ініціатива дуже потрібна. Навіть при успадкованій нами радянській системі, яка передбачила наявність медичної допомоги в кожному селі, не усі хворі, які потребують невідкладної медичної допомоги, отримують її вчасно, і сотні людей через це щоденно втрачають свій єдиний шанс на життя. То що вже казати про систему, в якій найближчий медичний заклад від населеного пункту буде знаходитися за десятки кілометрів.

І хто б не казав, що всім не допоможеш, але з ініціативи Лариси Білозір до мешканців віддалених сіл приїжджають спеціалізовані лікарі і на базі місцевих ФАПів проводять обстеження. За трохи більше ніж три місці подорожей глибинкою до лікарів у рамках ініціативи «Лікар у село» звернулись на прийом більш ніж 1,5 тис. осіб. Нерідко такі звернення рятують життя пацієнта.

«Під час виїзного прийому в селі Зведенівка місцевого мешканця було направлено на термінову госпіталізацію до центральної районної лікарні, оскільки аналізи свідчили про можливість інфаркту і навіть загрозу коми. Ця ситуація якраз є свідченням важливості нашої ініціативи. Це спонукало мене зробити її безстроковою, тому сподіваюся, що максимальна кількість мешканців сіл отримають кваліфіковані консультації та обстеження у себе в громадах», — підкреслила Лариса Білозір.

За її словами, найбільшою популярністю у мешканців громад користуються офтальмологи. Для прикладу, у Томашпільському районі до ініціативи Лариси Білозір приєднались лікарі вінницької офтальмологічної клініки «Оптимал». Завдяки цьому проконсультуватися у високопрофесійних лікарів, здійснити обстеження та отримати поради щодо здоров’я своїх очей змогли більше півтисячі жителів району. Команда з 6 лікарів на сучасній апаратурі світового рівня нерідко виявляє у пацієнтів випадки катаракт, глауком та астигматизму, коли людина вже знаходиться на межі інвалідності.

«Особливо це стосується людей похилого віку, які не завжди мають можливість їхати до районної лікарні. Ті пацієнти, яким буде дано рекомендацію носити окуляри, – отримають їх безкоштовно», — розповіла у коментарі для нашого видання Лариса Білозір.

Ще один випадок порятунку життя, цього разу маленького пацієнта, трапився під час чергового прийому в одному із невеликих сіл. Під час такого огляду госпіталізували 1,5-річного хлопчика у якого кілька разів зупинялось дихання. Причини критичного стану маленького пацієнта тоді взялись досліджувати обласні лікарі. Але одне зрозуміло точно: оперативність дій лікарів та швидка госпіталізація врятували життя хлопчика.

Загалом від початку ініціативи «Лікар у село» отримали консультації та обстежились мешканці у більш ніж 30 населених пунктах Вінниччини. Ініціатива охопила декілька районів області: Тростянецький (села Нова Ободівка, Глибочок, Скибинці, Верхівка), Шаргородський (села Лозова, Будне, Перепільчинці, Стрільники, Зведенівка, Деребчин, Руданське, Юхимівка, Копистирин), Тульчинський (села Шпиків, Печера, Кирнасівка, Шура-Копіївська, Журавлівка, Клебань, Сільниця, Юрківка), Чернівецький (Біляни, Бабчинці, Моївка, Володіївці, Борівці, Лозове) та Томашпільський (села Горишківка, Нетребівка, Ракова Томашпільської ОТГ й Антонівка і Пилипи-Борівські та Комаргород). А це більше 1500 осіб.

Надія Потоцька