Саме тому 30 вересня вони закликають всіх небайдужих долучитись до Всеукраїнського маршу за права тварин. На думку зоозахисників, ці марші потрібні для того, щоб нагадати людям, що наші брати менші теж живі, мають почуття, право на життя та захист, і вони не шуби, їжа чи об’єкти для знущань.

– За останній час на Вінниччині сталось близько десяти резонансних і трагічних випадків із чотирилапими. У серпні в мікрорайоні Тяжилів невідомі здерли шкіру із песика, а через кілька днів він помер у муках, — розповів зооволонтер Максим Панчук. — Винуватців так і не знайшли, хоча зробити це було можливо. Схожі випадки після того також. Неабияк вразив вінничан випадок із кошеням, якому розпороли живіт та повішали за нутрощі на дерево. У районі Київської нелюди викинули минулого тижня у криницю двох цуценят. Вразив до сліз інцидент із вівчаркою, яку ланцюгом прив’язали до бампера авто і хотіли вивезти за місто Бершадь.

Крім того, у дворах багатоповерхівок Вінниці постійно труять котів, незважаючи на те, що ті стерилізовані та вакциновані. Тварини в результаті помирають в агонії на очах у людей, що їх доглядають. Буває, що мешканці міста просто відмовляються від домашніх тварин, викидають їх на вулицю. Останнім часом траплялися випадки, коли викидали тварин пораненими.

Аби хоч якось привернути увагу влади, вінницькі волонтери розмістили на сайті мерії дві петиції з закликом визнати котів та собав частиною екосистеми міста Вінниця. Обидва рази петиції набрали достатню кількість голосів.

– Втім, за словами активістів, міська рада ігнорує цей факт та посилається на повноваження ОСББ самим визначати, чи забезпечити вільний доступ котів до підвальних приміщень, — додає Максим Панчук. — В останній петиції також йшлось про вимогу розробити програму безкоштовної стерилізації безпритульних котів та інших домашніх тварин, власники яких малозабезпечені. Також ми просили відкрити доступ до підвалів, адже в місті немає притулку для котів, тому їм взимку немає де подітись.

У поліції констатують: за будь-які дії, які завдали тварині фізичного болю і страждань, зловмисник мусить сплатити штраф від трьох до п’яти тисяч гривень. За дії особливої важкості загрожує кримінальна відповідальність: позбавлення волі до восьми років. Однак, незважаючи на суворе законодавство, поліція практично не реєструє фактів знущання над тваринами, оскільки відповідних звернень не надходить. Відтак жителів Вінниччини просять не бути байдужими і повідомляти до поліції про випадки жорстокого поводження з тваринами.

Вікторія Снігур