– З початку 2018 року до нашого відділу надійшло 55 тисяч заяв та повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень. У масштабі області це третя частина від усіх звернень. На даний момент фіксуємо 60% нерозкритих злочинів, проте ми щоденно працюємо над ними.

За словами Сергія Синявського, від початку року у місті сталось сім умисних вбивств, які вже вдалось розкрити. Один із найбільш резонансних стався влітку по вулиці Стельмаха.

Злочинці у багатоповерхівці здійснили напад на особу, яка здійснює незаконні валютні операції. Поранили її сина, який невдовзі помер через втрату крові у кареті «швидкої». Схожий злочин стався на вулиці Майбороди. Бандити здійснили напад на квартиру, в результаті вбили людину. Над розкриттям злочину працювали два місяці. Вийшли на організовану групу немісцевих осіб, трьох затримали одночасно із застосуванням спецпідрозділу «Корд».

Не менш шокуючими у Вінниці стали три випадки згвалтування.

– Досі шукаємо особу, яка на території Лісопарку змусила жінку до інтиму неприродним способом. Кричущий інцидент стався на другий день Великодня біля Меморіалу слави. Студентка поверталася десь з вечорниць, і прямо за цим пам’ятником, погрожуючи ножем, невідомий зґвалтував її, забрав телефон, невелику суму грошей та деякі речі. Встановили його ми за добу завдяки, в першу чергу, камерам відеоспостереження. Після того затримали чоловіка, який лиш тиждень тому вийшов з тюрми і таким чином добирався додому. Зараз він знову у в’язниці. Третій випадок наразі розслідує Лівобережне відділення поліції. Вийшло так, що батько розбестив свою неповнолітню дочку та виїхав за кордон. Ми порушили провадження про зґвалтування. Зараз проводяться експертизи, із батьком спілкувались по скайпу. Після результатів оголосимо чоловіка офіційно в розшук і будемо вирішувати питання про екстрадицію з Польщі.

Неабияк налякала вінничан історія про збоченого чоловіка, якого прозвали «тяжилівським маніяком». Ми розповідали вам про те, як він чіплявся до дітей на Тяжилові, Замості та Старому місті. Втім, за словами правоохоронців, до тюрми він не потрапить.

– За вищевказаними фактами були порушені кримінальні провадження. Тоді на вуха був піднятий весь особовий склад поліції. Небайдужий громадянин затримав дану особу під час скоєння злочину на Старому місті — він чіплявся до дівчинки. Ми почали працювати з ним, він зізнався у скоєному. З’ясувалось, що чоловік недієздатний, має психічні розлади зі здоров’ям. Більше того, по двох попередніх фактах ми не довели вину, оскільки батьки відмовились від своїх заяв, не захотіли спілкуватись, бо було соромно. В результаті покарають так званого «маніяка» примусовим лікуванням.

Щодо побиття місцевих та журналіста на Сабарові під час будівництва кладовища влітку 2017 року, то тут розслідування досі триває.

– Всі першочергові заходи проведені. Зараз із тим журналістом немає зв’язку, оскільки він не перебуває на території Вінниччини.

На завершення Сергій Синявський додав, що у місті почастішали випадки шахрайств.

– Із 301 випадку розкрили лише 51. Важкість у тому, що здебільшого особи, які їх скоюють, знаходяться не на території області. Найчастіше «розводять» телефоном, коли прикидаються родичем, який потрапив до поліції і просить терміново дати кошти. У нас був випадок, коли матір за сина винесла 38 тисяч доларів, а він відпочивав за кордоном.

Додамо, що наразі у місті додатково вводяться два підрозділи поліції – Вишенське та Київське.