У невеликому донбаському містечку Волноваха, що знаходиться лише в 13 кілометрах від лінії фронту, зібралися активні жінки з усієї України. Тема форуму – саме та важлива роль, яку відіграють жінки у вирішенні збройного конфлікту і проблем довкола нього.

Всеукраїнський форум «Роль жінки в зоні ООС» зібрав представниць соціальної та політичної сфер, бізнесу, волонтерського руху, а також жінок-військових, які безпосередньо беруть участь у збройних зіткненнях.

Серед почесних учасників форуму була депутатка Вінницької міської ради Ганна Давиденко. Вона — представниця «Батьківщини», доктор педагогічних наук, професор Вінницького інституту Університету «Україна». А останнім часом ще й неформальний лідер руху за ширше представлення жінок у всіх сферах державного управління, особливо — у радах депутатів усіх рівнів.

Ганна Давиденко зосередила увагу присутніх на тому, як створити умови для активнішої участі жінок у політичному і громадському житті. Саме тоді життєдайна і творча сила, яка закладена у них природою, дасть максимальну користь усьому суспільству.

– Ми любимо чоловіків. І вони нас люблять. Особливо на 8 Березня. І дарують нам квіти. А нам не потрібні квіти один раз на рік. Нам потрібно забезпечити реалізацію наших прав! У державі мають бути створені рівні можливості для усіх. Так, щоб кожна жінка в Україні, працюючи, могла заробити достойну зарплату. Щоб цієї заробітної плати вистачало на нормальне харчування для неї самої, її дітей, на родину, на одяг, на відпочинок, на елементарні людські потреби, – зазначила Ганна Давиденко. Вона наголосила, що часто буває за кордоном і знає, що в тих країнах, де при владі багато жінок, люди живуть набагато краще.

– Найбільш щасливими народами є ті народи, які змогли досягти рівності прав і свобод не на папері, а на практиці. Ми повинні зрозуміти одне: за нас з вами ніхто не буде боротися за наші права. Ми з вами робимо сьогодні Україну. І тільки коли будемо розуміти свої права, знати та відстоювати їх, вчити цьому наших дітей, ми можемо зробити Україну країною рівноправ’я, де всі родини стануть благополучними і щасливими.

Віктор ГОЛОВКО