Екстремально і в умовах максимальної економії. Якщо минулий маршрут пролягав переважно комфортними трасами Бельгії, Франції, Німеччини, Австрії та іншими країнами, то цього літа мандрівника потягнуло на південь, до Італії, Греції, Болгарії, Румунії. Він переконаний, що тільки завдяки гарній фізичні формі і непереборному бажанню побачити світ всі мрії збуваються! При цьому така подорож багато витрат не потребує. Головне — надійний велосипед і намет.

– Цього літа я проїхався вулицями Риму, відвідав Колізей, Ватікан і маленьку гірську країну Сан-Маріно, — розповідає Володимир. — Поїздка була важкою, Австрійські Альпи давали про себе знати. Нелегкі підйоми, серпантини, стрімкі спуски… До 70 кілометрів намотував. Наприкінці дня суглоби та м’язи дуже втомлювалися. Та, як сказав Ремарк: людина в останні хвилини життя буде шкодувати, що мало подорожувала і мало любила. Так от, за такі мандрівки скажу життю спасибі!

Для справжнього спортсмена було дуже важливо побувати на стадіоні, де проводилися перші Олімпійські ігри нашого часу, проїхатися шляхом, котрим грецький воїн пробіг марафонську дистанцію, щоб сповістити про перемогу над персами. А ще цього літа Володимир Іванов скупався у семи морях. Та особливі враження — від зустрічі з земляками- українцями, котрі з тих чи інших причин перебралися жити до Європи.

Там, де доводилося їздити вінницькому мандрівнику, навіть велодоріжок не було. Тож доводилося їздити по узбіччях.

– Не сподобалися дороги у Греції, а Італія неприємно вразила купами сміття на узбіччях, — пригадує Володимир. — Хтось із автівки полив мене водою. Добре, що спекотно було. В Румунії у мене запустили пластиковою пляшкою.

Та мандрівник все одно вважає себе найщасливішою людиною, бо за три роки велоподорожей встиг побувати у 31 країні. І всі найщасливіші моменти він виклав на своїй сторінці у «Фейсбук».

Тетяна ВЕРБИЦЬКА