Гайсинський район вже давно славиться своєю любов’ю до української пісні.

Нещодавно народний аматорський фольклорний колектив «Рідня» повернувся з міжнародного фестивалю Болгарії, де посів перше місце.

– Поїхати до курортного містечка Балчик нас запросила громадська організація «Творче об’єднання. Таланти 21 століття». А велику фінансову допомогу надали меценати та місцева влада. Від України на фестиваль вирушили 16 колективів з Вінницької, Запорізької, Полтавської, Житомирської та Харківської областей. Також були представники Молдови, Румунії і Болгарії. Треба було співати одну пісню болгарською мовою.

Ми виконали »Добер вечер, приятелю млад» і три українські — улюблену «У сосновому борочку» та записані Гнатом Танцюрою ,,Ой летіла зозуленька» та »Тепер мені погуляти», — розповіла керівник «Рідні» Лідія Горошко. — Нас почули, побачили і оцінили як найкращий колектив на фестивалі. Організатори подарували нам дорогі сувеніри, футболки, дипломи, грамоти.

Як переможці ми розпочинали святковий концерт до Днів культури України. Мені випала честь виконати пісню «Я — Україна». Фінальний акорд теж був довірений нам. «Многая літа Україні» підхопила багаточисельна співоча родина з України та Болгарії.

Ансамбль «Рідня» створений у 2001 році. Лідія Горошко – знана співачка, лауреат міжнародних і всеукраїнських фестивалів, створила цей колектив. Звання «Народний аматорський» ансамбль отримав у 2006 році і з честю його підтверджує. І популяризує творчу спадщину Гната Танцюри та Явдохи Зуїхи. А ще ці талановиті люди своїми піснями підтримують бойовий дух воїнів АТО.

– Я вдячна дівчатам із «Рідні». Це Лідія Алєксєєва, Надія Воловик, Віра Воскобойнік, Валентина Маренич, Ольга Іванченко, Наталія Островська, Надія Печенюк, Альона Сатушкіна, Лариса Слободянюк, Олена Чучко, — додає Лідія Горошко. — Всі різного віку і уподобань. Працюючі і пенсіонерки, але їх поєднує любов до української пісні.

Вікторія Снігур