У Вінниці в 2019-му році планують запровадити нову послугу із вивезення «листопадового» і «городнього» органічного сміття із приватного сектору для мінімізації спалення цих відходів. Бо ледь не щодня у місті штрафують громадян, які попри заборону палять листя та бадилля з городу на своїх ділянках. Втім, окремі хитрі вінничани знайшли вихід як уникнути штрафів від Муніципальної поліції.

– Хитрі вінничани знайшли нову форму уникнення штрафу і відповідальності! І  тепер палять листя та сміття після 10-ї години вечора, колив же не працюють «контролери», – розповіла 1 листопада під час звіту на засіданні виконкому ВМР голова Асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниці та депутат міськради Наталія Панчук. – І коли сусіди чи старші по вулиці телефонують на «Цілодобову варту» із скаргами на «паліїв», то в цей пізній час просто нікому йти штрафувати таких громадян… Бо «нічних груп» вже немає! І голів квартальних комітетів ніхто не може змусити по ночах після 22-ї години ходити забороняти ці «паління»… Звісно, зранку можна прийти на «місце злочину» і скласти протокол якщо листя чи сміття ще димить… Але це малоефективна тактика боротьби із палінням листя та сміття!

Адже тільки за два останніх дні працівниками Муніципальної поліції складено 3 протоколи про адміністративне правопорушення за ст. 152 КУпАП на громадян, які спалювали опале листя та інші відходи.

– Трава та листя, згоряючи спричиняють забруднення атмосферного повітря, що в свою чергу призводить до погіршення здоров`я людей. Вогонь також руйнує родючий шар ґрунту та знищує комах, які в ньому живуть», – зазначено в повідомленні  Муніципальної поліції.

Санкція ст. 152 КУпАП передбачає накладення штрафу на фізичних осіб від 340 до 1360 гривень, юридичних – від 850 до 1700 гривень.