Села Верешки навіть немає на мапі Барського району, а проживає там 14 осіб. Більшість із них пенсійного віку — колишні колгоспники.

Вони та їхні рідні вкрай обурені станом доріг до населеного пункту та просять допомоги у влади.

– Наш земляк Володимир Гройсман з екранів телевізорів розповідає про децентралізацію, але в нас вона досі не діє. Верешки знаходяться від сільської ради у Попівцях на відстані 7-8 кілометрів. Жодного разу після виборів ми не бачили голову, тут не проводили зборів. Наша дорога насипна, зроблена ще у 1985 році, і з того часу жодних ремонтних робіт не проводилося, — кажуть мешканці Верешок та їхні родичі. — Мерці по дорозі до кладовища вилітають із трун. Коли звертались до сільради з проханням засипати вирви на дорозі, нам відповіли, що до нашого населеного пункту їхати далеко і трактор більше дизельного палива використає, як там зробить роботи.

Невдовзі нам таки на два кілометри привезли вантажівку щебеню і розкидали нашими силами. А коли ми сказали, що цього недостатньо, у сільській раді відповіли, щоб скидались грішми та продовжували самостійно роботи. Втім, коли поцікавились у геокадастровій карті, у нашому селі є резервний фонд землі 83 га, який зданий в оренду сільською радою. Тож виходить, що проблеми людей зовсім нікому не потрібні, а наші гроші ідуть не нам.

У свою чергу, голова Поповецької сільради Ігор Андрухов повідомив, що намагається робити все, аби покращити життя людей.

– Коли громада Верешок звернулась щодо дороги, то ми пішли назустріч, підсипали її відсівом. Хоча вона не відноситься до сільської ради, а у підпорядкуванні обласної адміністрації. Зрозуміло, що асфальту тут не може бути, адже у Попівцях, де мешкає понад 1200 людей, більше половини доріг у поганому стані та потребують ремонту. Відвідувати Верешки намагаюсь раз-два у рік. Спілкуюсь із людьми, вирішили питання з газом. А село справді гарне, і люди в ньому теж.

Додамо, що нині на Вінниччині близько 240 населених пунктів, де населення менше 100 осіб. А це майже шоста частина всіх населених пунктів області, котрих у нас приблизно півтори тисячі. Більше всього населених пунктів з малим населенням у Немирівському районі – 18, менше всього – у Могилів-Подільському та Піщанському районах.

Вікторія Снігур