– На початку січня 2017 року, мабуть суттєво витратившись у святковий період, четверо ділків із Могилів-Подільського району вирішили організувати «власний бізнес». На вибір «справи життя» вплинули особисті смакові уподобання та віковий досвід молдавських сусідів., – розповіла в соцмережі кримінальну історію алко-ділків із Вінниччини прес-секретар обласного СБУ Ірина Алексеєва. – В глухому селі у сусідньому Чернівецькому районі злочинці облаштували цех із виробництва алкогольних напоїв – закупили обладнання (ну як обладнання, – бочки, шланги, каністри, насоси, електронні ваги) і тару. Рецепт використовували простий (от тут сусідський досвід було жорстоко знехтувано) – змішували спирт із водою та цукром. Додавали барвники й ароматизатори за смаком. Готовий напій фасували у пластикові пакети типу «bag in box» ємністю по 2 та 3 літри. А далі – вуаля! Вмикався режим «чаклун» і пакет із сумнівною рідиною всередині перетворювався на…. елітний напій. Марки «Jack Daniel’s», «Attikys» чи «Finlandia», «Grey Goose» або «Metaxa», врешті «Jelzin» чи «Kvint» якийсь… Секрет – миршавенький пластиковий пакетик поміщався у картонну коробку з логотипом відомого бренду. Магія найвищого ґатунку.?

Дорогою до столу українців «елітка» певний час поневірялась по брудним напіввантажним авто та темним гаражам учасників злочинної

групи – чекала настання свого зоряного часу (десь в яскравому світлі вітрини супермаркету, у інтимній напівтемряві ресторану або де інде).

Та мрії «самогонщиків» про надприбутки, як і, власне, мрії напоїв про яскраве життя, не судилося здійснитись. Весь «брендовий» алкоголь із тіні цехів та гаражів вивели оперативники СБУ та фіскали.

Далі в хлопів з-під Могилева були суцільні проблеми і витрати: алкоголь та обладнання конфіскували, частину майна арештували, адвокати просили гонорарів, а слідчі / прокурори / судді виявились непитущими. Вирок у справі набув законної сили. Бізнес і сподівання спритників зруйновано. І ще довелось сплатити вартість судових експертиз і штрафи – чверть мільйона гривень на всіх.

А казали ж їм у школі вчителі: алкоголь – зло. Дарма не повірили.