У легендарному довгобуді — хірургічному корпусі «Пироговки», який відкриють вже до Нового року, 16 листопада зібрався весь «генералітет» медицини України.

Бо в рідну Вінницю головлікарів та менеджерів «здоров’я» покликав прем’єр Володимир Гройсман із міністром Уляною Супрун.

Цікаво, що позитивна риторика від прем’єра і пані міністра Уляни Супрун часто не співпадала із настроями «медичного бомонду» з усієї України…

Особливо скаржились на медичні проблеми, депутатів та нагинання «через коліно» місцеві мери, які у своїх громадах досі не змогли розібратись із лікарнями та дисципліною по підписанню декларацій із сімейними лікарями.

У мера Вінниці та губернатора в очах явно читались 90 мільйонів на закінчення оснащення довгобудної хірургії у «Пироговці».

Поки прем’єр і пані міністр звітували про роботу за останній час, із розмов у рядах стало зрозуміло, що у половини головних лікарів та менеджерів від медицини у залі на зустрічі відсутні декларації з сімейним лікарем! Рівень довіри до колег!

Гройсман одразу заявив про + 41 мільярд на децентралізацію і +15 на медицину в бюджеті-2019. І обіцяв додати 7 млрд із фонду регіонального розвитку. А ще + 13 кардіоцентрів відкриють в Україні в 2019-му до 26 існуючих.

А Уляна Супрун визнала, що 15 українців померли від кору в Україні цього року і 5 — у минулому … Це ганьба для європейської України!

Із решти тез були цікавими про 66,1% вакцинації по Вінниччині… Та 71% вінничан, які уже «домовились» із сімейними лікарями!

А Олег Петренко — випускник Вінницького медуніверу та голова Національної служби здоров’я, заявив, що третя хвиля укладання договорів із сімейним лікарем стартує із 26 листопада і буде тривати до 26 грудня цього року.

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк у Вінниці на нараді за участі прем’єра Володимира Гройсмана наказав лікарям вчити комп’ютери. Бо із 2019-го почнуть переводити із паперу на електронну картку пацієнта е-рецепт, е-лікарняний та е-направлення.

Говорив заступник міністра й про обов’язкові «сервіси» в лікарні — вай-фай, чисті туалети, зони очікування, пандуси, освітлення і он-лайн запис! Це фантастика чи фантазія на нараді за участі прем’єра?

Цікаво, що коли Гройсман на цій нараді похвалив губернаторку Харківщини як одну із найсильніших керівників областей, вінничанин Коровій напружився і задумався… І від цього губернаторського тепла і хвилювання стало гаряче навіть прем’єру! Тому Гройсману довелось при всіх озвучити комплімент своєму екс-заступнику… І жарт вдався!

Вже на вулиці після наради на прем’єра чекав його давній опонент – «Помаранчевий паровоз» і екс-депутат ВМР Сергій Щетинін… Кажуть, він просив у Володимира Гройсмана допомоги і захисту від місцевої «влади»… Але в очах цих двох явно читалась шок-історія 13-річної давності, коли Щетинін у 2005-му не пускав до мерства у Вінниці саме молодого депутата Гройсмана… Тому кожен із цього «побачення» пішов явно не з посмішкою!

Фото Сергія ХІМІЧА