Сам із Теплика, проходив кілька медкомісій, які відмовляють мені в групі інвалідності пожиттєво через відсутню щитовидну залозу, — розповів Володимир Яровий. – Тобто 2-гу групу не дають, а пишуть на папірці інтригуючі «10…» Погоджуються за 6 тисяч «порішати питання»! Коли показую їм закон і статтю №7 про реабілітацію інвалідів АТО, кажуть: «Ви багато знаєте і багато говорите»… І групу не дають!

Тоді я зателефонував на «гарячу урядову лінію», яка мене відправила все одно до медиків у Вінниці. А вони правильно читають лише «довоєнні» закони 2009-го і 2011-го років… А з останніми змінами по АТО вони буцімто не знайомі. Виходить, що 4 роки в мене шукають відсутню щитовидну залозу і відправляють у столичний інститут на 10-денне обстеження!

Звісно, я не згоден із таким рішенням у Вінниці та вимагаю незалежної експертизи у Києві в МОЗ! Але для цього тут, у МСЕК, мені мають дати згоду на це протягом 10 чи 30 діб! Зараз побачимо, чи візьмуть в мене заяву…

Коли ми зайшли у МСЕК на Театральній, 14 і почали реєструвати заяву атовця із Теплика, то почались дивовижні речі! Бо в реєстратурі одразу з‘явились 5-ро працівників обласної МСЕК №1 і спробували заборонити знімати відео про візит фронтовика Ярового… І викликали на журналіста «33-го каналу» поліцію, бо їм не подобається висвітлення роботи МСЕК без дозволу! Тому атовцю і журналісту довелось так само викликати поліцію… Та писати заяву про перешкоджання роботі преси!

Поліція приїхала швидко, буквально хвилин за 5, і раптом всі «лікарі» поховались по робочих місцях! І зі скандалом, але заяву атовця-інваліда на Театральній, 14 взяли та зареєстрували… Але якою буде їхня відповідь? Бо може статись так, що за 10 діб Володимиру Яровому не погодять незалежну експертизу на 2-гу групу в Києві? Адже не випадково йому писали ці «10» на папірці?

Після такого ми ще дивуємось, чому хлопці після війни-АТО із ранами на тілі та душі лізуть у петлю чи підриваються гранатами?! Але Володя каже, що він сильний і мовчати не буде! І спересердя на східцях медконтори вичавлює із себе «Суки! Скільки ще триватиме цей «гендель» на каліках та інвалідах війни?»

Ось як прокоментували цю скандальну ситуацію в обласному департаменті охорони здоров‘я.

– Вимагали чи не вимагали із фронтовика 10 тисяч — я не знаю, бо заяви від цього громадянина із чітко вказаними посадовими особами, датою і обставинами вимагання в мене поки немає, — заявила керівник обласного департаменту «здоров‘я» Людмила Грабович. – Бо випадок цей дійсно на слуху! І якщо учасник АТО Яровий отримав на війні захворювання, яке призвело до видалення щитовидної залози, то мають бути відповідні документи від військової медицини. А якщо він потрапив у АТО без щитовидки, то треба так само по документах зрозуміти, хто перевіряв стан його здоров‘я під час призову…

– Який вихід із цього скандалу по МСЕК ви бачите по Яровому?

– Він може пройти експертизу як у Києві, так і Вінниці… Але він не хоче чи не довіряє лікарям в області, тому за 10 чи більше діб буде рішення МСЕК по його заяві. Звісно, вимагання чи корупційні дії поза законом, і ми перевіримо «сигнал» від «33-го каналу» та громадянина Ярового про ці «10» на папірці… Але дати чи не дати інвалідність може лише медкомісія у Вінниці чи Києві… І мені доповідають, що він не має права на цю 2-гу групу по наявних нині документах.

До речі, після появи відео із відвертим зізнанням фронтовика із Теплика читачі «33-го каналу», в тому числі й фронтовики, повідомляють, що «мовчали» і «платили»…

Виходить, що «групова схема» як працювала, так і працює на Вінниччині? Тільки тепер вона «косить бабло» не тільки на цивільних інвалідах, а переважно на ветеранах АТО – фронтовиках?

– Виходить, що нічого в цій «конторі» не змінилось після зміни керівника! Бо «попередник» після звільнення залишив собі 0,5 ставки і вийшов на них та спокійно собі працює, — розповів про «реформу» у МСЕК депутат облради Андрій Вигонюк. – Звісно, цей учасник АТО в разі вимагання із нього грошей чи при натяку на хабар мав би писати заяву до поліції чи СБУ… Бо поки нікого не затримали на гарячому — це лише підозри!

Цю версію також підтвердили фронтовики із Вінниці, які схоже, готували «мічену ляльку» із 10-ма тисячами саме за 2-гу групу для Володимира Ярового. Але у атовця із Теплика, схоже, здали нерви, і він вирішив по-чесному вирішити питання із групою в МОЗ у Києві… Але хіба в столиці побороли корупцію? Чи своя, вінницька корупція дешевша і людяніша?

Волонтерка Лариса Полулях з цього приводу пише: «У нас ця тема «вимагання» за групу в топі на консультаціях для фронтовиків! Таке враження, що інвалідність вже швидше і реальніше можна буде отримати через суд!

Друже, не здавайся, подавай до суду, добивайся!!! Правда завжди на нашому боці. СЛАВА УКРАЇНІ!!!»

Коли верстався номер газети, у редакцію прийшов лист від побратимів Володимира, де вони розповіли про його службу в 9-му ВБТО і хворобу… Де оприлюднено досить шокуючі факти, які потребують перевірки. Тому редакція готова надрукувати цей лист лише із коментарем Володимира Ярового…