У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду вже п’ятий місяць розглядаються судові провадження щодо скасування рішень Вінницької обласної ради у зв’язку з грубим порушенням процедури ухвалення рішень — неперсональним голосуванням депутатів обласної ради.

По факту «кнопкодавства» до суду звернувся голова «регламентної комісії», депутат Андрій Вигонюк, його підтримав колега по депутатському корпусу Микола Віннічук.

– Оскаржуються ряд рішень 33 чергової сесії обласної ради, яка відбулася ще у червні, коли депутатська провладна меншість масово фальшувала результати голосування. Йдеться про питання щодо кадрових призначень, зокрема по призначенню директора Барського БТІ, та рішення щодо передачі земельних ділянок у власність та використання певним юрособам, — повідомив голова «регламентної комісії» Андрій Вигонюк.

До суду в статусі свідків залучено п’ять депутатів, це  – Тетяна Антонець, Петро Одарченко, Олександр Побережець, Євгеній Звєрков та Людмила Станіславенко. Як докази долучено записи прямої трансляції 33 чергової сесії облради, де видно, що зазначені народні обранці відсутні у залі під час голосувань.

– Не може провладна меншість шляхом шахрайства фальшувати рішення ради для поділу посад та передачі землі, нібито ухвалені громадами цілої області! На жаль, голова обласної ради блокує покарання депутатів-«кнопкодавів», попри рішення «регламентної комісії». Більшість у «регламентній» комісії складають представники влади, які останній рік відмовляються ухвалювати висновки щодо покарання «кнопкодавів» відповідно Регламенту, часто взагалі саботують кворум для розгляду даних питань. А правоохоронні органи не визнають «кнопкодавство» шахрайством та не вважають це фальсифікацією рішень для всіх територіальних громад області. Тому тепер сподіваюсь лише на суд, адже постійні фальшування та порушення закону хочуть зробити нормою в цій державі, для грабування місцевих громад, — обурений Андрій Вигонюк.

Подібний прецедент скасування рішень через «кнопкодавство» існує. Нещодавно Конституційний суд саме з цієї причини скасував антиукраїнський мовний «закон Ківалова-Колісніченка» за позовом свободівців.

Наступне судове засідання з допитом свідків призначено на 22 листопада о 14.30, суддя А.Ю. Чернюк.

Каріна МАЄВСЬКА