– Ілля Сполітак — наш місцевий активіст, котрому не байдуже, куди йдуть гроші громади. Якось він звернув увагу на те, що за ремонт труб у школі було списано 150 тисяч гривень, але роботи, яку провели ремонтники, майже не видно, опалення як не було нормального, так і немає.. Якось в суботу він повернувся додому на мопеді (він працює на будівництві). До нього підійшло кілька людей, стукнули його по голові, відключили, а потім дуже професійно побили, що аж ногу зламали. Можливо, працювали колишні «менти». Мали вбити, але він — міцний чоловік, дістав тільки травми, струс мозку, проламану голову, — розповідає про те, що сталося, Галина, мешканка Вапнярки.

– Мені не байдуже те, що відбувається у рідній Вапнярці, тому постійно приходжу на сесії та на збори до міської ради, — каже Ілля Сполітак. — На одному з таких зібрань саме обговорювалося питання про те, що виділити для міського голови та його заступників премії. А я поцікавився: за що? Що такого видатного зробив цей голова? Після цього люди відмовилися виділити йому премію. А премія немаленька — 300% від зарплати. Зчинився скандал, і люди не дозволили виділити премії. Через кілька днів після цієї гострої розмови я повернувся з роботи пізно увечері. Тільки я поставив мотоцикл під стіною, як мене ударили по голові, по нозі, і я зомлів. Зловмисники переламали кістку на нозі, відбили її від коліна. Прийшов до тями від того, що дуже змерз. Та добирався не до квартири, а до літньої кухні, де в мене доживала останні дні хвора собака. Її, до речі, отруїли. Мабуть, ті, хто й мене побив. Обняв її, сказав: Рада, мені теж дуже погано… А потім я поглянув у дзеркало і перелякався… Викликав «швидку», а лікарі викликали поліцію. Мене побили і, мабуть, думали, що вбили. Врятувала шапка-вушанка, котра пом’якшила удар. Підозрюю голову зі своїм зятем і заступниками.

Матеріали цієї справи вже подали до суду. Крім цього, я звернувся з заявою до народного депутата Івана Спориша, щоб він підняв питання безпеки активістів у Верховній Раді.

Я не мовчу і часом відкриваю очі людям на деякі речі. Наприклад, на те, що на ремонт даху школи виділили мільйон гривень, але він все одно протікає. Про те, що у селищного голови у Вінниці є квартира в елітному районі за півтора мільйона гривень і оформив він її на свою доньку. Я у Марківці розповідав людям про діяльність нашого голови, і ті селяни відмовилися приєднуватися до Вапнярки. За це й отримав. Поки що погроз більше не було. Але, думаю, що ще будуть.

Олександр Горенюк, голова селищної ради, запевнив:

– Особистого конфлікту між нами немає, але вже готується позовна заява щодо його хуліганських дій під час сесій. Він приходив на сесії і зривав роботу. Це людина, котрій нічим зайнятися. Він з тих людей, котрі постійно чимось невдоволені. Конфлікт між владою і людьми завжди був і буде. На цьому етапі він невдоволений селищним головою. Він виконавець чужих ідей і руки опозиції. А, знаючи його вибуховий характер, то знайти пригоди на свою голову йому неважко. Ми подали клопотання на поліцію, щоб провести максимально об’єктивний розгляд справи. Перш, ніж звинувачувати мене у всіх гріхах, треба мати документи, котрі підтверджують слова. А говорити можна все, що завгодно. І про квартиру за шалені гроші у Вінниці я сам від нього дізнався…