30 листопада під час сесії міської ради депутати проголосували за виділення коштів на виготовлення проектної документації на реставрацію пам’ятки архітектури місцевого значення «Житловий будинок залізничників». Об’єкт розташований по вулиці Замостянській, 27. Проектні роботи почнуться з наступного року, це стане першим кроком до майбутньої реконструкції пам’ятки.

Житловий будинок на розі проспекту Коцюбинського та вулиці Замостянської є одним із найважливіших містобудівних акцентів цього району. Г-подібної конфігурації в плані, триповерховий з чотириповерховою кутовою частиною, яка підкреслює місце розташування на розі вулиць, оформлений з дотриманням класичних пропорцій. Фасади з боку вулиць оформлені по першому поверху рустуванням, з другого поверху прикрашені еркерами. Перший поверх займають приміщення комерційного призначення.

Колись на цьому місці була розташована Вознесенська церква, яку збудували у 1911 році за проектом міського архітектора Григорія Артинова. У 1929 році Вознесенський храм припинив своє існування, радянська влада прийняла рішення передати будівлю під кінотеатр. Під час звільнення Вінниці від фашистських загарбників у 1944 році будівля була повністю зруйнована (у неї влучила авіаційна бомба).

Теперішній будинок зводився у післявоєнний період (у 1946-1947 роках) за проектом, виконаним організацією «Облпроект» під керівництвом головного архітектора області Антонія Крейчі, який працював на цій посаді з лютого 1946 року по листопад 1949 року. До речі, Антоній Крейчі також брав участь у проектуванні будинку по вулиці Соборній,103, реконструкції будівлі школи № 2.

30 листопада на сесії міської ради було прийнято рішення щодо виділення коштів на виготовлення проектної документації на реставрацію пам’ятки архітектури місцевого значення «Житловий будинок залізничників». Адже для того, щоб визначити обсяг необхідних робіт, спочатку має бути проведене технічне обстеження стану будівлі, розроблено реставраційне завдання тощо.