Наркотрафік, який пролягає через Вінницьку область, бездільність управління по боротьбі із наркотиками, покривання «бізнесменів», які сидять на системі збуту та доставки наркотиків і зачасту недобросовісність правоохоронців, які самі кришували наркобізнес або були “в долі”, призвели до плачевних результатів. Перед представниками поліції області на зустрічі із депутатами Вінницької облради засновник «33-го» та депутат облради Тетяна Редько інші депутати  порушили це актуальне питання .

Факти вражають!

– Сьогодні у Вінниці та районах області чітко налагоджена система постачання та реалізації різноманітних наркотиків.

Справжнє нашестя у місті нанесених вночі  фарбами представниками наркодилерів у людних місцях, біля шкіл та вузів і технікумів – посилань на сайти, де можна замовити наркотики із доставкою. Аби були гроші та бажання. Днями ми пройшлись лише по декількох вулицях міста в мікрорайоні Вишенька і побачили вражаючі факти. Сайти рекламувались біля 21-ї школи, Донецького університету, дитсадків у районі вул. 600-річчя та вул. Порика. Справжнім лідером цього шоу фотофактів стала вуличка від вул. 600-річчя до УТОСУ. Всі задокументовані фотофакти ми передали представникам поліції області.

Про те, що у Віниці вже системно і надовго “пристроївся” саркосиндикат, говорить навіть те, що посилання на наркосайти рекламують вже не просто написами – виготовленими художніми трафаретками. Цікаво, що всі ці люди – а їх сотні і тисячі, що мають намір потенційно вбивати наших дітей наркодурманом – не завезені із космосу марсіани, а наші «рідні» земляки. Погодьтесь, що таку «гараву» помітити просто неможливо. Але чи є бажання?

Керівники поліцейських підрозділів  В.Ярмолюк та О. Гаркав’юк наводили вражаючу статистику: в стані наркотичного сп’яніння було затримано лише за 11 місяців на Вінниччині 1025 порушників-водіїв авто.

Ця цифра вже майже догнала алкоголізм – 1220.

Серед інших злочинів наркозлочини вже на першому місці. У області їх скоєно 452 за такий же період.

Поліцейські наголосили, що найважче обслідувати саме  водіїв-наркоманів, бо аналізи вони здають одразу, а результат готується три дні. І тому тут може бути присутня корупційна складова.

–  Як кажуть у народі: «залістав» – і ти чистий, – перевели на більш доступний сленг присутні в залі.

– Скажіть, це ви тільки наркозлочини розкриваєте чи це справжня нарковійна? – не втримався від почутого і побаченого заступник голови Вінницької облради Михайло Кременюк.

Під час обговорення цього та інших питань депутати звернулись до внутрішньої безпеки Вінницької обласної поліції, аби та ретельно перевірила кожного працівника підрозділів по боротьбі із наркотиками на предмет зв’язків із наркобаронами, покривання наркобізнесу. Вимагали негайно вирішити питання із миттєвим обслідуванням і видачею результатів у наркодиспансері для водіїв авто – наркоманів. Закликали відділ освіти, управління поліції негайно розробити  програми в школах та вузах для профілактичної та роз’яснювальної роботи щодо смертельної небезпеки від наркодурману. Закликали управління поліції прозвітувати про стан боротьби із наркозлочинами та розповсюдженням наркотиків у Вінницькій області.

Звернулись і до батьків щоденно слідкувати за поведінкою свої дітей та їх контактами, аби дитина не стала наркоманом, бо хворобі цій зарадити, як правило, неможливо.

Для прикладу – середній вік тих, хто почав вживати наркотики і сів на систему – 30-35 років.

Бережіть себе і своїх рідних.

Вражаючий фотозвіт – далі.

Тетяна Редько,
Олексій Бойко,
Сергій Хіміч