Можна по-різному ставитися до сучасних змін у системі охорони здоров’я, але у будь-якому разі всім хотілось би мати доступ до якісної медичної допомоги. Проте в українських реаліях не кожен може ефективно організувати медичні послуги для себе або для своїх близьких, а лікування досить часто вимагає значних фінансових витрат. Тим більше, що медична реформа не передбачає збільшення державного бюджету на охорону здоров’я, а лише перенаправляє грошові потоки. Як же лікуватися якісно та робити це не за всі гроші світу?

На ці та інші питання відповідає Адамович Микола, директор філії страхової компанії «ІНГО Україна» у Вінниці.

– Отже, пане Миколо, що можете порадити для того, щоб забезпечити себе якісним медичним обслуговуванням?

– Для рішення цих завдань найкраще підходить добровільне медичне страхування (ДМС), яке багато років виконує функції фінансування і організації медичної допомоги. Страхова компанія не лише компенсує витрати своїм клієнтам, а й організовує весь супровідний сервіс — пошук необхідного фахівця, запис на консультацію, доставку ліків тощо. І все буде зроблено правильно та чітко, адже страховики постійно слідкують за якістю медичних послуг, які надаються застрахованим. Тобто, пацієнт нічим, окрім лікування, не займається, а страхова компанія оплачує консультацію лікаря, діагностику і медикаменти. Всі ці нюанси в процесі багаторічної діяльності відпрацьовані до дрібниць. За час існування добровільного медичного страхування (ДМС) страховики вже накопичили колосальний досвід роботи в цьому напрямку. Страхові продукти поступово стають простішими і зрозумілішими, коригуються ціни. Розширюється база медичних установ, які можуть співпрацювати зі страховими компаніями, і вони постійно працюють над поліпшенням сервісу.

– Але ж існує думка, що медичне страхування – це дорого і недоступно звичайним громадянам.

– Страховка — це не дорого, а справедливо. Не може страховий поліс коштувати копійки, адже якісна медична допомога та ліки коштують немало. А страхова компанія по суті оплачує ваші медичні витрати, які часто перевищують вартість полісу. Хочете здешевити поліс – обирайте простішу програму страхування.

Можна навіть зробити краще. Нещодавно наша компанія розробила принципово новий формат страхової програми, яка працює за принципом конструктора, тому отримала назву «Архітектор здоров’я». В цьому конструкторі ви можете зібрати для себе та своєї родини лише ті опції, які вам потрібні. Наприклад, комусь важливо, щоб у страховку входила якісна амбулаторно-поліклінічна допомога для лікування простих захворювань у приватних клініках. Іншим достатньо планової стаціонарної або швидкої та невідкладної допомоги в екстрених випадках. Звісно, що вартість таких різних полісів буде серйозно відрізнятися.

– Тобто, за допомогою страховки можна повністю забезпечити для себе медичне обслуговування?

– І так, і ні. З одного боку, медична страховка – це суттєва допомога тим, хто справді її потребує. З іншого — це не абонемент на всі медичні послуги. Типовий договір добровільного медичного страхування у більшості страховиків покриває основні поширені захворювання. Але існує перелік винятків, в яких страхова компанія не буде оплачувати лікування. Наприклад, виняток становлять невиліковні або важковиліковні захворювання, вроджені аномалії та вади розвитку, спадкові та генетичні захворювання, онкологія, деякі серцево-судинні захворювання, туберкульоз тощо.

– А що ж робити зі складними захворюваннями?

– Частково ми і тут можемо запропонувати рішення. Наприклад, страховий продукт «Світова медицина», який дозволяє лікувати складні захворювання за кордоном у провідних міжнародних клініках. Основні діагнози, які вона покриває, — це онкологія, окремі серцево-судинні захворювання, трансплантація органів та тканин і нейрохірургічні втручання.

Застрахованим за цією програмою ми шукаємо фахового лікаря та клініку, організовуємо поїздку до іноземної клініки, супровід нашого клієнта під час лікування за кордоном. По завершенні курсу лікування застрахований за рахунок страхової компанії повертається додому та продовжує медичний супровід у разі необхідності.

Будь-хто може захворіти, це людська природа, і тут нічого не вдієш. Але якщо у вас є страховий поліс, ви завжди матимете повний супровід та фінансову підтримку у будь-яких ситуаціях. Бажаємо всім здоров’я!

За консультаціями, будь ласка, звертайтеся за телефонами (0432) 57-92-23; (0432) 67-69-68; (0432) 57-94-24.

Ліцензія АВ546587 Державної комісії
з регулювання ринків фінансових
послуг України від 16.07.2010