Шокуюча 100-гектарна історія, яка триває вже більше 2 років, нині знову на слуху всього району! Адже саме тут, за Орлівкою, отримали свої гектари землі місцеві атовці… І виявили на своїй землі «чужий» урожай! Бо один фермер самовільно засіяв їхні ділянки та зібрав із наділів фронтовиків озимину! І не просто так, а під «дахом» силовиків… То хто і чому роками «кришує» оброблення цих підпільних гектарів, які мали би годувати родини захисників України?

– По цих 100 гектарах було порушено 4 кримінальних провадження, які за 2 роки не були доведені до суду та ніхто не поніс відповідальності… Там 46 гектарів, які отримали учасники АТО Теплицького району! Ще 15 га – це землі запасу… Плюс 36 гектарів «Померлої спадщини» — невикористані паї із 20-гектарним ставком. І все це легко обробляє чи зариблює місцевий фермер, який має найближчу рідню в Орлівці! – розповів голова Спілки учасників АТО Тепличчини Володимир Яровий. — Коли ми виявили засіяними гектари наших побратимів, то написали заяву до поліції ще 2 роки тому… І поліція приїхала! Бо жодних документів – право власності чи угода про оренду – на руках у фермера не було… І не могло бути, бо Держгеокадастр підтвердив нашій Спілці самозахоплення землі під посіви…

– Чому фермер не домовився із атовцями за оренду їхніх ділянок, щоб все було законно?

– Частину хлопців вдалось вмовити через «репресії» у селі щодо їхніх родичів… Інші пішли і здали землю в обробіток другому фермеру, і тут почалось! Бо коли по нашій землі пішли восени 2016-го комбайни, то приїхав пан Савчук — заступник начальника Теплицького райвідділу поліції зі словами «Все нормально!» і не зупинив їх. І дав зібрати зерно на землі фронтовиків! Після цього ми збирались посадити картоплю під поліцією в Теплику на клумбі та збирати її, коли нам заманеться!

– Весною нового року хто засіватиме ці гектари?

– Хто першим встигне… Один фермер, другий фермер чи самі атовці?! Ось таке кіно під Орлівкою. Бо 2 роки минуло, а реакції нуль. Тому в жовтні під час семінару для атовців у обласному шпиталі за участі генерала поліції Юрія Педоса я особисто звернувся до нього, щоб отримати від поліції з Теплика по цих 4 провадженнях і 100 «підпільних» гектарах хоч якусь відповідь… Закрили цю справу? Чи вона лежить під сукном і когось «годує» тим зерном та рибою? На жаль, досі від поліції жодної інформації про самовільне засівання землі фронтовиків Теплицького району. Бо начальник у Теплику Віктор Пірус мені каже, що справа пішла на Вінницю і там все вирішать… Водночас, коли наливаєш нашим «мєнтам» чарку, то вони колються і чесно кажуть: «Володя, ми тебе поважаємо як голову атовців, хочемо із тобою працювати, але ти нічого по цих гектарах не доб‘єшся. Бо справу давно закрили, адже з неї годуються дуже серйозні люди… Крапка!»

Виходить, що одні воюють на Донбасі… А інші легко в тилу засівають «чужі» 100 гектарів, не платять податків, зарибляють нічийні ставки і можуть нашими врожаями «задобрити» будь-кого із влади чи поліції? Реально «рішали» рулять, а ти маєш сторожем бути на власній землі, щоб тебе не засіяли чи не обзбирали?

Тому я записався на особистий прийом до генерала Юрія Педоса, бо отримати будь-яку офіційну відповідь у районі про долю 4 кримінальних проваджень по землі в Орлівці не можу вже 2 роки…

Водночас редакції стало відомо, що багато хто в селі вважає «атовців рейдерами, бо фронтовики восени 2016-го приїхали буцімто «віджимати» чужий урожай зерна на свою користь і «пресували» місцевих комбайнерів із числа фронтовиків за збір урожаю з їхніх гектарів. Тому районну поліцію тоді одні назвали «миротворцями», а інші «боягузами»… Бо групу атовців на чолі із Яровим тоді не затримали і не арештували на спірному полі пшениці…»

Редакція готова вислухати всі сторони цього резонансного конфлікту.