Флюорит — це ще одна унікальність Вінниччини. Бахтинське родовище — найбільше в Україні з розвіданими запасами руди понад 10  млн тонн і прогнозними ресурсами близько 100  млн тонн. Розташоване на лівому березі середньої течії річки Дністер у вузлі перетину Подільської та Брестсько-Шепетівської зон глибинних розломів.

Родовище комплексне — крім флюориту, попутними корисними компонентами є кварц і лужний польовий шпат, застосовуваний у порцеляно-фаянсовій, керамічній, електротехнічній, скляній та інших галузях промисловості. Окатиші, отримані з флюоритового концентрату Бахтинського родовища, відповідають вимогам найвищих діючих стандартів і можуть використовуватися у чорній металургії.

Залягає відносно неглибоко — від 40 до 100 метрів. І хоча фахівці вважають, що його видобування не є надто затратним, родовище наче хтось закляв — усі інвестори відвертаються від нього.

– Років вісім тому тут, у Бахтині, планували взятися за розробку родовища. Цим мало займатися підприємство «Криворіжсталь», коли його викупила компанія «Метал Стілл», — розповідає колишній заступник голови райдержадміністрації Іван Гончар. — Але влада помінялася, і все заглохло. Зрештою, ціна питання немала, сотні мільйонів доларів. Бо, крім флюоритів, у землі більше нічого, власне, немає. Потрібно будувати з нуля фабрику, підводити комунікації. І ще — житло для гірників, бо ж в Бахтині таких фахівців немає.

Тому й мріють у Мурованокуриловецькому районі саме напередодні Нового року, що нарешті з’явиться багатий інвестор. Ось тоді і район житиме заможніше.