Мешканці Бахтина, Новосілки, Воронівців скаржаться: зникла школа, бо не стало кому вчитися, вбили сільську медицину, а тепер ще й до райцентру немає чим добратися. До недавнього часу ще возив якийсь перевізник. Але потім кудись зник. Кажуть, поїхав до Польщі на заробітки, бо возити людей на далекі села по вбитих дорогах — тільки собі на збиток. Тепер доводиться чекати вінницького автобуса, котрий ходить раз на добу. Причому, він навіть до сіл не заїжджає, їде мимо. І коли вдасться добратися до райцентру, то треба заздалегідь подумати, як повернутися додому, бо розраховувати на те, буде автобус чи ні — марна справа.

– На цій ділянці здійснює перевезення приватне підприємство «Перевізник». Питання про перевезення людей з тих сіл нині вирішується, але автобус ходить у сусідні села Конищів та Михайлівці, — розповідає голова райдержадміністрації Сергій Ладан. — Але в цілому транспортна проблема справді є. Бо перевезення здійснюють комерційні перевізники, а вони в першу чергу зважають на рентабельність маршруту. Кожен перевізник хоче мати прибуток. Якщо маршрут нерентабельний, то хтось має перевізнику компенсувати частину грошей. Доводиться домовлятися з сільськими радами, щоб вони знаходили гроші для перевезення своїх людей. У напрямку на Бахтин та інші села ми ніби знайшли компромісне рішення, і напруга має зникнути найближчим часом.

Щоправда, скільки триватиме цей «найближчий час» — сказати важко. Бо в Мурованих Курилівцях все розтягується у часі. Наприклад, два роки тому вже мала б запрацювати на повну силу розпіарена сміттєсортувальна станція, в котру вкладені мільйони грошей. Але тільки місяць тому селищна рада отримала відповідні сертифікати і лінія від роботи з тестового режиму перейшла до звичайної.

Ілона ВАЛЬТЕР