Що це за ставлення до людей, які віддали свої ділянки на 49 років! Кошти мали виплатити ще у вересні, а дотягнули до грудня. А тепер ще й ставлять умови – не дамо, мовляв, грошей, поки не підпишете з нами нову угоду. Якщо ви прийшли до нас на піввіку, то ставтесь по-людськи! Ми не бидло, принижувати себе не дозволимо! — обурювались селяни.

– У сусідньому Красному платять 11 тис. грн. за оренду такого ж паю, а нам дають по мінімуму. Багато людей хочуть оформити оренду по-іншому, наприклад, на 10 років, але «Агроеталон» категорично не погоджується, — сказав Дмитро Боднар, член виконкому Василівської сільради. — Крім того, в других селах орендарі допомагають з оранкою, дають гроші на поховання, на весілля, на проводи в армію. А нам нічого!

На всі претензії селян відповіді давала Тетяна Кочин, заступник генерального директора ТОВ «Агроеталон».

— Договори юридично оформлені з 2007 року на 49 років. Оренда виплачується до кінця року, так що строки не порушені, — відзначила Тетяна Кочин. — За рішенням власника в цьому році ставка орендної плати збільшена з 1,5% до 11% від нормативно-грошової оцінки паю. Одночасно зросла сама оцінка з 26 000 грн. до 96 993 грн. за пай, тобто втричі.

З Василівською сільрадою у нас підписана соціальна угода: за кожний гектар землі ми платимо не тільки її власникам, але й сільраді. За оранку сплачуємо тим пайовикам, хто її потребує, в межах 20 сот. Даємо допомогу на лікування, на похорони, але якщо в когось помер двоюрідний дядько, то вибачте…

– Ви прийшли на 49 років, то повинні знаходити спільну мову з людьми…

– Так, ми жодних проблемних питань не уникаємо! Виділяємо фінанси на школу, на дитсадок, на культурні заходи. Надалі підвищимо орендну плату на 2019 рік із щомісячною виплатою по банківських картках; плануємо будівництво сокопереробного підприємства, нового дитячого садочка, ремонт доріг, будинку культури, освітлення… Василівка буде цивілізованим населеним пунктом!

– Обгрунтовані претензії до ТОВ «Агроеталон» є, бо товариство неприпустимо затягнуло виплати. Списки не підготували, не перевірили, багато людей взагалі пропустили. Навіщо було відразу виплачувати кошти і переоформляти угоди, невже не можна було зробити це у різні дні? У нас троє орендарів конкурують між собою — ФГ «Зоря Василівки», ТОВ «Агроеталон» і господарство Гачая Шафієва. Найменше за оренду платить «Агроеталон», от люди і ображаються, їх можна зрозуміти! — підсумував Антон Мотозюк, сільський голова Василівки. — Втім, слід зазначити, що загальна допомога від «Агроеталону» сьогодні, коли генеральним директором став Олександр Вітрук, помітно зросла. У товаристві працює 500 василівчан, цього року зібрали 22 тис. яблук і груш.