23 грудня громада храму ікони Божої Матері «Всіх скорботних радості», що розташований у головному корпусі Вінницького обласного психоневрологічного диспансеру, приєдналася до Помісної Церкви.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької єпархії ПЦУ.

Разом зі своїм настоятелем протоієреєм Анатолієм Аксанюком висловила бажання приєднатися до Православної Церкви України. Рішення підтримали усі члени громади одноголосно.

Храм при психоневрологічному диспансері – найбільший на Вінниччині і найстаріший. Минулого року парафіяни урочисто відзначили його 120-річчя. У радянські часи храм був закритий і відновив свою діяльність у 1997 році. З того часу громада разом зі священиком надає духовну підтримку і соціальну допомогу хворим, які проходять лікування у диспансері і їхнім родичам.

Також м. Вінниці до Православної Церкви України приєдналася парафія скельного Свято-Троїцького храму, розташованого у колишньому командному бункері радянської армії, у гранітних скелях на березі Південного Бугу.

Громада храму майже стовідсотково підтримала свого настоятеля протоієрея Олексія Волкова, який запропонував визначитися, чи залишатися надалі у єдності з Московським патріархатом, чи приєднатися до Помісної автокефальної Православної Церкви України. Вибір був зроблений на користь Української Церкви. Отець Олексій відомий у Вінниці як активний місіонер, а також як капелан-волонтер, який першим зі священиків Вінниччини ще у 2014 році розпочав регулярні поїздки на схід для підтримки бійців української армії.

Також 23 грудня свій вибір на користь Православної Церкви України зробила громада храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Махнівка Козятинського району. Ініціатива переходу тут належала самій громаді, яку підтримав настоятель протоієрей Андрій Кіпер. Село Махнівка відоме тим, що тут народився преподобний Феофіл юродивий Київський, який входить до складу Собору Вінницьких святих.

Парафія храму святої великомучениці Параскеви с. Тютьки Вінницького району свій вибір зробила ще напередодні Об’єднавчого Собору. Разом із настоятелем отцем Іваном Просяновським релігійна громада вирішила підтримати Помісну Православну Церкву.

Вже після Собору, 19 грудня, в день пам’яті святителя Миколая, громада підтвердила своє попереднє рішення і приєдналася до Православної Церкви України. За богослужінням підносилися молитви за Предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія та митрополита Вінницького і Барського Симеона. Радісна новина швидко розійшлася по селу. Старенькі парафіяни, а також ті, хто не змогли бути у храмі, бо були зайняті на роботі, телефонували і вітали настоятеля. Староста парафії розповідає, що її телефон також був «червоний».

Радісно сприйняли пропозицію перейти під юрисдикцію ПЦУ і у с. Рівець, де о. Іван Просяновський також є настоятелем. Парафіяни заявили, що ніколи не сумнівалися у своєму священикові і будуть раді разом із ним надалі молитися в Українській Церкві.

Крім цього у Вінницькому районі до Української Помісної Православної Церкви приєдналася парафія с. Коло-Михайлівки, де править благочинний Вінницького району архімандрит Дорофей (Маркевич). Нагадаємо, що о. Дорофей разом із митрополитом Симеоном був учасником Об’єднавчого Собору у м. Києві.

Нагадаємо, першими до ПЦУ у Вінниці перейшов Митрополит Вінницький і Барський Симеон з громадою Спасо-Преображенського собору. Потім у Вінницькій облaсті ще три пaрaфії приєднaлися до Прaвослaвної Церкви Укрaїни.