Це військовослужбовці 59-ої окремої мотопіхотної бригади. Містяни, влада та рідні чекали героїв на пероні вокзалу з хлібом-сіллю, плакатами, прапорами, квітами та сльозами радості. Школярі не лише обіймали кожного солдата, а й підготували для них патріотичні вірші. Найбільшим досягненням військові вважають те, що бригада повернулася додому із Маріупольського напрямку без бойових втрат. Земляків, які раніше не повернулися з передової, вшанували хвилиною мовчання. Після того слово надали дружині одного із бійців, яка подякувала героям за подвиг.

А вже наступного дня гайсинські патріоти у Кодимі зустрічали ще одних своїх земляків — бійців 9-го окремого мотопіхотного батальйону.

– Минуло вже десять місяців, як із цього місця ми завантажили ешелони і вирушили на захист нашої Батьківщини. Із них сім місяців провели на передовій. За весь цей час особовий склад доклав всіх зусиль, щоби рідні, близькі та всі українці якнайменше відчували, що в нашому домі війна. Військовослужбовці 9-го батальйону були і будуть локомотивом 59-ої мотопіхотної бригади, – сказав командир Сергій Котенко. — Більш того, з перших днів перебування в зоні ООС нам було визначене місце, де оборону мали здійснювати дві бригади по відстанях, але, враховуючи підготовку нашого особового складу та патріотизм, якраз цей напрямок доручили саме 9-му батальйону. Так, цей період у нас був трохи легший за попередній. Але не було жодного дня, коли б сепаратисти не відкривали вогонь. У нас не було «двохсотих», але є поранені. 9 чоловік отримали бойові травми і досі лікуються. Ви можете нами гордитися, і ми будемо робити все, аби державний прапор скоро замайорів на всій території нашої України.

Відомо, що 8 лютого у Гайсині плануються урочистості, де на військовослужбовців чекають концерт, відомчі відзнаки та державні нагороди. Також відбудеться відкриття Алеї слави у вигляді стели з іменами тих, хто загинув на війні. А згодом розпочнеться бойове злагодження і підготовка до виконання нових бойових завдань.

Вікторія Снігур