18 лютого у Вінниці на площі Небесної Сотні вшанували Героїв революції Гідності, котрі віддали своє життя за Україну. До Дерева свободи несли квіти. Діти виконали тематичні хореографічну композицію. Адже в цей день 5 років тому на столичному Майдані  загинув відомий художник і активіст Майдану Валерій Брезденюк із Жмеринки…

А мама Максима Шимка –  Зоя Семенівна, під час покладання квітів звернулася до вінничан. Вона просила молодь не тікати з країни, а зробити все, щоб вона стала найкращою в світі, бо цього хотіли воїни Небесної Сотні. Адже її  син загинув 20 лютого від ворожої кулі снайпера на вулиці Інститутській…

– 5 років тому розпочались  масові вбивства – в Києві, на Майдані Незалежності і на вулиці Інститутській. 18 лютого загинув наш земляк Валерій Брезденюк із міста Жмеринки. Коли почалися криваві події, багато людей не могли повірити в те, що таке сталося, але наші діти, Небесна Сотня (і не тільки) просто вийшли за Україну.

Коли побили дітей, наш Максим казав: «Дітей бити не можна, бо діти, то святе». Діти вийшли за Європу, бо їм хотілося такого життя, як в Європі, а наші вийшли за Україну. За те, щоб вам, дорогі наші земляки, жилося краще. Щоб Україна була найкраща в світі. Щоб ми ніколи не знали горя такого, де вбивають наших дітей.

В Небесній Сотні було дуже багато молодих людей, які ще не встигли одружитися, жодній дівчині не сказали «Я тебе кохаю». От заради них, ви, молоді, повинні жити так, щоб підняти нашу Україні на найвищий щабель в світі. Я люблю Україну і так любив мій Максим, і так любила вся Небесна Сотня. Саме головне, що у нас є, – це молоді люди, які повинні знати, думати, що покидати Україну не можна. Їхати просто за кордон для кращого життя не можна. Бо, правду кажучи, якщо людина  обирає хліб, то вона втрачає волю і хліб.

Слава Україні! Небесній Сотні слава!» – сказала Зоя Семенівна.

Нагадаємо, що Брезденюк Валерій був мешканцем міста Жмеринки Вінницької області. Підприємець, засновник першого в місті комп’ютерного клубу. Художник, відомий своєю унікальною технікою ебру – виконання малюнків на воді. 2013 року увійшов до фіналу телешоу «Україна має талант», а в рідному місті став переможцем конкурсу «Жмеринка має таланти». Член міського осередку партії «УДАР».

Загинув вночі з 18 на 19 лютого під час наступу силовиків на Майдан – був вбитий пострілом у спину. Станом на 20 годину чоловік був ще живий. Сказав родичам, що з ним все гаразд. На другий дзвінок сина Валерій вже не відповів. Близько першої години ночі слухавку взяли сторонні люди та повідомили, що його вже немає серед живих.

Похований у Жмеринці.

Брезденюку Валерію було 50 років…