– Через еротичний вірш Ніни Гнатюк в одній із шкіл Вінниці стався скандал… Бо вчителька дала дітям на вибір вивчити один із віршів  Ніни Юхимівни… І вони вивчили – найпопулярніший і найкоротший, що є в Інтернеті:

Стоять каштанів свічі,
Як члени чоловічі,
Напружаться на вітрі —
І бризне ніжний цвіт.
І я у тому цвіті,
Як терлиця в термітті,
Молю єдине в Бога —
Ще жменьку юних літ!

Я розумію що весна, що патріотично знати поезію вінницьких авторів, але чому діти з 8-го класу мають знати еротичні вірші з журналу Лель – класику еротичної поезії України від Ніни Гнатюк? Чи в 13 років це занадто? До речі мій син навчається у 8-му класі, але цей «хуліганський» вірш Ніни Юхимівни він не знає… Добре, що не знає? Чи погано, що не знає???, – ось така дискусія розгорілась в соцмережах серед вінничан, які повідомили про появу буцім то в шкільній програмі еротичного віршу Ніни Гнатюк про «каштани»…
А почалось все із «сигналу» відомої волонтерки

Ліни Ковальчук.
– Стоять каштанів свічі, як члени чоловічі… – ось цей вірш Ніни Гнатюк на завтра мають вивчити на пам’ять школярі 8-х класів. Вивчити, навчитись, аналізувати і декламувати!

Звісно, я  стара і «дрєвня» ханжа, яка колись носила червоні галстуки і у 8 класі декламувала вірші про Леніна, землю і жовтневу революцію.
Я дійсно, настільки стара, що погано собі можу уявити декламування цього вірша 13річним дівчатком на стільчику перед всім 40-учневим класом. І не просто продекламувати – а проаналізувати…

Ну, окей, ми з 40-річними дівчатками за 150 грамами мартіні можемо проаналізувати і каштанові свічі, і самі каштанчики, і навіть каштанове коріння. Тільки що таке терлиця і терміття мені довелось гуглити.
Це точно повинні вміти робити сучасні школярки?
І не треба мені розказувати, що в 13 вже кохання буяє, і 13річні дівчатка дуже розвинені. Вони розвинені і сучасні, це факт. Але. Вони точно повинні розбиратись в сентеціях середнього  жіночого віку?
Ну, ладно, дівчатка… почервоніють і розкажуть. Або не розкажуть і отримають погану оцінку. 13-річним хлопчикам точно треба оце вчити на пам’ять? І – головне – правильно проаналізувати ностальгію їхніх мам чи бабусь по юності?
О майн Гот. Спиніть Землю, я зійду.

Пи.Си. Ми з мамочками, конєчно, поржали. Діти пішли вчити вірш.  O tempora! O mores!

– Звісно, я знаю цей вірш! Це ж класика! І нічого «крамольного» в ньому немає…  Ніна Юхимівна виступала в нашій школі, але «Каштани…» не читала! А по цій ситуації   нікого карати за вірш ми не будемо і не маємо права!, – прокоментувала скандал директор департаменту освіти ВМР Оксана Яценко.