І зібрала в соцмережі справжню енциклопедію «паплюження» солов’їної  мови… Ви будете сміятись, але подоляни і мешканці інших регіонів України часто так говорять, думають і пишуть…  Тому в День рідної мови можемо разом оцінити ці хіти!

– Я думала, ви ото тільки раді стьобу пишете оті всякі “в крации”, “тогдаліє” і т.д. А воно оказується в природі існують такі люди з альтернативним правописом в голові, які так кажуть, так пишуть і ніякої херні в тому не бачать. І все в їхньому світі правильно, гарно і гармонійно, і ні Розенталь, ні Грінченко не приходять їх душити ночами уві сні. Так що, якщо в крациі то тогдаліє., – зазначила Татуся Бо. – Знаєте, більшість тих людей, хто пише, що я паплюжу мову, самі нею погано володіють. Пишуть російською, не грамотно, а половина їх дописів у фб — якісь безглузді репости. Я завжди говорю, що починайте із себе. Хоча останнім часом я намагаюсь уникати мовних срачів, бо радикальність позиції в даному контексті ні до чого хорошого не приведе. Вже й так суспільство радикалізовано в певному плані. А це питання вже вирішується і вирішується на користь української мови. Я здивована, що приїхавши до Вінниці, яку вважаю доволі українізованим містом, бачу багато російської мови і у вивісках, і в рекламі. Але навпевно має пройти час, щоб все змінилось в кращу сторону.

Із майже 600 коментарів та «перлів» під постом Татусі ми вибрали найкращі та найкричущі. Оцініть!

Dorje Batuu До ладно, одна дівчина у дитинстві дала мені заповнити анкету (усі знають, що це таке?) А там на питання: «любімая півіца» було написано «САФІРА ТАРА»!!!

Лариса Полулях О, вспомнила. Но це про прекрасне. Хресний моєї куми (тут сложні связі) Ніколай Мар’янович казав “дари Топтуна”, анжеліка (це аджика) і – Ларіска, у мєня собачька тєпєрь єсть, породи імпєраторский пісюнєц   Блін, нашо ж воно поперло. Микола Євтихович Мельник, діпутат від Мороза і вінницький губернатор колись: “вони потерплять фітяску”, “закрийте свою галіматню”, “сам я невеликий художник, но як бачу того Айзязівського, то так і хочеться руку в шумУ впхати”. А начальник облДАІ – “в Україну приїзжає папа Рімкін со своїм Пантіфіком”

Yevgenia Chvertko Тогдаліє – чудова назва для десерту. На вечерю у нас була смажена картопля, ковбаса, чай і тогдаліє

Сергей Литвиненко аж серце кровью облевалось читая

Alina Benko Ну, да і ходять собі спокійно по калідорах, жують шоколадні канхвєти, а на обід їдять спагетті з кетчуком.

Мирослава Глорія Ху*болка теж так говорять цілком серйозно. Людина з двома вищими освітами, як вона любить підкреслювати

Мій колишній чоловік, киянин, українофоб і русофіл, писав “амлет”. Був дуже здивований, що треба “омлет”

Evgenia Kurnikova В мойому дитинстві бабця, коли лаялась, на курей наприклад, бува казала “суккинсин”. Я так одним словом і сприймала. І тільки нещодавно розшифрувала.

Den Stopkin ви ше скажіть, шо тубарєтка якось по-іншому пишецця

Татуся Бо А, ну і в нас двері запірають, утят порають, курі бігають, сковородкою мона по глечику получить.

Татуся Бо Наталья Плужник, а пирожки зі смаженим борошном з шкварками у нас називаються пирожки з нєтом.

 

lexandra Orekhova-Skydanova А мне рассказывали про студента Академии СБУ, который на полном серьезе утверждал, что нужно писать «мышка-наружка»))))) Специфически конечно, но зато по профессии )))

Olga Klymko Ще мужчина при должності на кожній нараді говорив: не нутріруйте

Михайло Башловка Мало вам бавконів з калідорами?

Anna Koreniuk Ой, безкрайнє поле… Мені зустрівся “порехмахер” у дописі одному. Думала помилилася людина, буває. Так нє, в коментарях виправилася на “парехмахер” ))

Oleksii Shevchenko ну на конецтоке

Eugene Lavrinets Налил себе экспрессо

Кириченко Олег Ашотакоє? Ані прікрасниє

Вероніка _ політики простозвони, які нігера не роблять!

Oleksandr Yalovytsya “Кааліция” від Вона – хоч плюй межи очі.

Наталія Дзямулич Калідор і шикаладка)

Lesia Bašić Мої улюблені товари у вітчизняній торгівлі – стікло та більо.

Oleksandr Luchik на днях дєдушка дзвонить на радіо і сообщає що “дурной прем’єр заразітєльний”!))во!

Юрій Проценко Асексуари.

ra Yakovleva Чучуть – це моє улюблене

Nina Gurkova Ось вам “поцолнух” вiд щирого серця!

Marina Soroka Каклєти, Інкаріус і душ лєтня

Olena Kotunova аджига,салафан

Ангелина Сидоренко А “какая длинна изделия” уже было ?))

Ирина Волович Дєнь рожденіє, скріпя серцем.

Ірина Матусевич “Що ви тут розказуєте нима разніци як я написала, за собою краще дивицця” – майже цитата. Тотальна безграмотність заполонила соцмережі. От якби Цукєр за оті епічні висери банив

Olga Klymko А мені колись ухажор з армії писав листа,я над ним плакала і ржала,ржала і плакала, після його перлів між нами вже не могло бути нічого. Найбільше запам’яталося: ” мені сірамно”))

Roman Kordun 280 коментарів, еге, вже не поумнічаєш, згадали все. Але, думаю, про еректівний самольот і муржські черевики не чули. Це було, українською, єслішо

Serg Koval У нас в школі була вчителька з історії, дружина якогось хмиря з райкому партії. Так вона казала “золотоє тєльцо” замість “золотой тєлєц”. А так вобше розмовляла ідеальною азірівкою, могла б самого Микілу Яновича повчіті.

Олексій Гельперін А все чому? А тому, що не знають рідної мови! А у нас (здебільшого) як чується, так і пишеться (мене так в дитинстві вчили рідні мама-тато-вищаосвітавсіділа).
Такшо, ізвєніті,якшо кого оббразив – це навмисне. Звісно, вкрациї. )))

Olga Klymko Згадала,як бувша свекруха моїй дитині робила карточку медичну для басейну,сама купила зошит і підписала у переліку лікарів педіатОр, мені потім соромно було з тим зошитом до лікарів заходити)))

Mihail Chuhno Здасу бісетку боліє ліменіє недорого…

Далі буде!