В останні роки ми багато чуємо в засобах масової інформації про реформу в органах рибоохорони, новий рибний патруль, нову сучасну техніку, якою він оснащений, нові підходи до організації роботи, захмарне зростання показників з охорони рибних ресурсів.

Як не згадати висновки «затійника» реформ в органах рибоохорони, колишнього голови Держрибагентства Яреми Коваліва, які він в свій час оприлюднив на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, і які стали шаблонними у всіх своїх його подальших виступах,– «Нинiшня рибінспекція є частиною браконьєрства та роками займалася здирництвом iз рибалок… Реформа передбачає безкомпромісні антикорупційні заходи, завдяки яким з’явиться новий орган з якісно іншими принципами і стандартами роботи. В першу чергу, це — новий персонал, відібраний на основі відкритого конкурсного відбору, люди, незаплямовані корупцією… У новому рибному патрулі адміністративного персоналу буде менше, а реальних оперативників на воді — удвічі більше…». І так далі, в такому ж сучасному дусі, але, як кажуть,  говорити, не мішки носити.

Можливо в інших областях певні зрушення є, проте в Вінницькій ефективність реформ в рибоохороні викликає сумніви.

Ну чим може похизуватись рибний патруль Вінниччини. Зростанням в сотні раз складених протоколів за перевищення гачків, необґрунтованими позовами до промислових рибалок на сотні тисяч гривень, активною співпрацею з громадськими організаціями риболовів, так особливо це «відчувають» в даний час в Бершаді, чи можливо викоріненням корупції у власних рядах.

Навряд чи, адже буквально учора, 20 лютого, інспектори екологічної інспекції затримали працівника рибного патруля, який, подумати тільки, ловив рибу сітками, охороняючи вночі  рибоохоронну дільницю патруля на Ладижинському водосховищі!!!

І це не вперше, адже в серпні минулого року, на цій же дільниці, інший працівник, який займався браконьєрством,  був також затриманий екологічною інспекцією з сітками і з рибою. Про це ми писали в матеріалі «Де працюєш, звідти й тягнеш» в вересні 2018 –го. Буквально через місяць, його ж затримують на ринку міста Ладижин, де він після чергування намагався здати перекупникам 70 кг риби.

Все це «попахує» якоюсь певною організацією! Проте, хто це організував, і чому з захистом цього порушника на суді виступає інспектор рибоохоронного патруля, залишається загадкою.

Мабуть, Держрибагентству з цим потрібно все ж  ретельно розібратись, чи можливо це  є «нюансами безкомпромісних антикорупційних заходів»!?