– Ми на українській землі стоїмо! Кремлівські найманці її забирають, вбивають наших хлопців! Чому ми маємо молитись у церкві московського патріархату? – перемовлялись люди.

-Подумайте, хто святив ті “Гради”, “Смерчі”, що летіли на наших пацанів? Хто благословляв вбивць, які мордували українських бійців, руки їм відрубали? Московські попи! – не стримував гніву Валерій Матящук, голова районної спілки атовців.

Один за одним піднімались шпиківчани на ганок і знімали шапки, звертаючись до земляків. Нагадували, що світло православ’я Україна отримала у далекому 988 році з Константинополя, що Володимир Великий хрестив українців ― але не росіян! – у Дніпрі. Микола Крисько, селищний голова, говорив про велику людську працю, завдяки якій постав Свято-Миколаївський храм у Шпикові. Отець Станіслав Береза із Рахнів-Лісових спростував чутки про його нібито перехід до Шпикова і наголосив на необхідності мирного вирішення всіх проблемних питань. Люди його підтримали.

А коли почалось голосування ― ліс рук піднявся “за” перехід Свято-Миколаївської релігійної громади смт. Шпиків до Православної церкви України. Місцевому священнику отцю Миколаю Кречківському надали два тижні для визначення ― підтримає він рішення громади чи ні. На зборах була створена комісія із довірених осіб, яка контролюватиме всі перехідні процеси.