До редакції звернулись кілька жителів Вінницьких Хуторів, котрі скаржаться на настоятеля храму Святої Покрови Богородиці отця Василя Захарчука.

Звинуватили його у застосуванні фізичної сили до 65-річної парафіянки Ніни Купрійчук. Сам священик Василь всі звинувачення відкидає та переконаний, що його навмисно хочуть зняти із посади. На підтримку отця парафіяни зібрали 1400 підписів, які мають передати до єпархії!

– Того дня я прийшла рано на службу і мовчки підійшла до ікони. Отець Василь став чіпляти мені на спину якийсь роздрукований аркуш. Взялась зривати той напис. Натомість батюшка схопив мене за руки і став крутити. Біль у пальцях був страшним. Я кричала та всіляко виривалась. Після того отець Василь взяв мене за барки і викинув за двері. Добре, що вчасно схаменулась, а то б впала на каміння й розбилась. Але коли я піднялась, знову пішла до храму. Отець погрожував поліцією, — пригадує Ніна Купрійчук. — Тим часом моя рука посиніла, стала пекти, і я поїхала до травмпункту. В результаті один палець зламаний, інший вивихнутий. Мені наклали гіпс. Нехай батюшка дасть відповідь, за що мене так сильно скривдив. Якщо я не так повелась, то хай не ламає руки, а нормально поспілкується.

Скаржиться на дії батюшки й інша вірянка — Руслана Тулінова.

Натомість отець Василь Захарчук себе винним не вважає. Більш того, йому прикро, що поки інші храми переходять до ПЦУ, між релігійними громадами КП і автокефальною досі конфлікти та суди.

– Наша громада у 2012 році перейшла до Київського патріархату з автокефальної церкви. Але декілька людей були проти цього, і весь цей час створюють провокативні ситуації щодо наших парафіян та до мене особисто. Каменем спотикання стали підсвічники, які пані Ніна пожертвувала і все одно вважала, що це її власність. Стала людям казати, що не так ставлять свічки, щось там подряпали, віск потік і так далі. Парафіяни стали скаржитись, що втомились від цього. Я не раз пробував із нею у нормальному тоні поспілкуватись, але пані Ніна кидалась з кулаками. З яких причин у неї сталась травма — не знаю. Того дня жінка була на службі і підійшла до підсвічників. Я знову намагався мирно поспілкуватись на цю ж саму тему. Я її не штовхав і не чіпав. Попросив вийти на вулицю і заспокоїтись. А вона хапала мене за руки та кусалась. А тоді пані Ніна повернулась і заявила, що я їй пальці поламав на правій руці. Хоча по телевізору вже розповідала, що на лівій. Тут нема моєї провини. Прикро, що людина не дозріла до того моменту, що пожертва — це просто пожертва, а не капіталовкладення. Все одно я буду і далі прощати, любити та молитись за пані Ніну, адже всі ми православні християни і треба виконувати заповіді Божі.

На захист священика стали інші парафіяни.

– Батюшку в образу не дамо. Він разом із нами зводив цей храм, колотив цемент і постійно з нами! А ось пані Ніна справді влаштовувала скандал за підсвічник. Мовляв, свічки туди ставлять ті, в кого брудні лапи. Я була свідком всього, що сталось. Отець Василь намагався переконати пані Ніну гарно спілкуватись із людьми, бути толерантною. А вона це чомусь сприйняла як образу. Дряпалась як кицька. Била його в груди. Я намагалась зупинити її, але нічого не виходило, — каже парафіянка Тетяна Гуліченко. — Батюшка взяв її за руки і попросив сісти на лавку та заспокоїтись. А тоді вже я дізналась, що у Ніни перелом і сильно здивувалась, бо такого не було.

Гарної думки про священика і дружина майданівця та волонтерка Галина Рудик.

– Знаю отця Василя особисто багато років. Він тримає оборону нашої української церкви вже давно. Було декілька спроб забрати землю і церкву з боку «московитів», але суд не дозволив. Відбуваються постійні провокації, він стійко тримається. Це священик, який постійно збирає і неодноразово збирав допомогу та їздив в АТО. Але хтось дуже хоче його очорнити і відібрати парафію.

Відомо, що після інциденту Ніна Купрійчук звернулась до правоохоронців. А цієї неділі в храмі Святої Покрови Богородиці зібрали збори. На них вирішили виключити з громади Ніну Купрійчук та одноголосно висловили підтримку отцю Василю.

Віталіна Володимирова