Призовий фонд 100 тис. грн. гарантувала Вінницька обласна федерація шахів, яку очолює гросмейстер Аркадій Найдіч (Німеччина).

Спортсмени зіграли дев’ять турів за швейцарською системою. Перемогу здобули кандидати у майстри спорту 15-річний Микита Тєстєшніков (Харків), Володимир Сухінський (Тернопіль) і Богдан Нікітін (Київ). Четвертий основний приз здобув третьокурсник Вінницького медуніверситету Дмитро Горелов, який виконав норматив кандидата у майстри спорту України.

-Я був 17-м за рейтингом, в стартових турах грав важкувато. Але в ході змагання зрозумів, що у мене є шанси проти будь-якого суперника, – розповів 19-річний Дмитро Горелов.

Золото серед жінок виборола 16-річна кандидат у майстри спорту Камілла Грищенко (Донецька область).

– Мені сподобався і турнір, і мій результат. Приз, можливо, витрачу на поїздку на чемпіонат Європи, – поділилася Камілла Грищенко.

Загалом організатори передбачили 40 призів у різних категоріях.   Майже третина учасників – представники Вінницької області. 12-річний вінничанин Лев Кержнер займається шахами півтора року, був переможцем обласних дитячих турнірів.

– На чемпіонаті України серед любителів я  підвищив свою кваліфікацію, отримав корисний досвід, – прокоментував Лев Кержнер.

Грав у чемпіонаті Антоніо Джимбі з Анголи, який живе у Вінниці.

– В Україні шахи більше розвинуті, ніж в Анголі. Тому грати тут дуже цікаво, – розповів Антоніо Джимбі.

Серед вінничан чільні місця у заліку посіли кандидат у майстри Олександр Швайгер і юна Катерина Скакун.

– Вінниці доручили провести перший історичний чемпіонат серед шахістів-аматорів. Всі учасники казали, що турнір – просто «бомба». Обіцяли й надалі до нас приїздити! – відзначив Микола Боднар, головний суддя чемпіонату.

Він впевнений, що і другий аматорський чемпіонат України довірять провести місту над Бугом. Планують запросити на нього до 300 учасників.