Метою такого заходу є інформування студентів педагогічного коледжу та ліцею про правила безпеки, яких вони мають дотримуватися в повсякденному житті. Також на відкриті заняття були запрошені учні шкіл №19 та №22.

До консультацій приєдналися представники Товариства Червоного Хреста України, фахівці обласного методичного кабінету навчально-методичного центру, психолог ГУ ДСНС, рятувальна водолазна служба, вінницька газова служба, оперативно-рятувальна служба 3 ДПРЧ міста Вінниці. Більшість організацій приїхали зі спорядженням, обладнанням, учні мали можливість приміряти на себе костюми рятувальників, отримати консультацію з домедичної допомоги.

– Наш коледж налічує досить велику кількість студентів, викладацького складу та працівників, ­- розповідає директор Костянтин Войцехівський. – Тому велику увагу ми приділяємо безпеці життєдіяльності — проводимо такі заходи, аби пояснити, як поводити себе в тій чи іншій надзвичайній ситуації, а також правил безпеки в повсякденному житті.

Ініціатором проведення заходу став начальник штабу цивільного захисту Вінницького педколеджу Валерій Рубан.

– За останніх півроку це вже третій захід на території коледжу. Зазвичай ми проводимо відкриті лекції для студентів, але сьогодні залучили таку велику кількість різних організацій. Взагалі-то, в такий час зібрати їх всіх було нелегко. До прикладу, бригада пожежно-рятувальної частини зараз в будь-який момент може виїхати на виклик.

Начальник навчально-методичного центру ГУ ДСНС Юрій Чухрій розповідає:

– Найчастіше такі заходи ми проводимо для об’єднаних територіальних громад у Вінницькій області — профілактична робота консультаційних пересувних пунктів з метою інформування населення. Сьогодні ми залучили навчальні заклади Старого Міста, тут присутні учні шкіл.

Представники пожежно-рятувальної частини розповідають, що часто проводять такі заходи для учнів шкіл. Найбільші проблеми, які виникають в дітей і спричиняють пожежу — це неправильне поводження з вогнем, недотримання правил безпеки. Зараз найбільша проблема — це підпали сухої трави, особливо по селах.

У водолазній службі розповідають, що найбільшу небезпеку у Вінницькій області становлять кар’єри. Нажаль, за купання в недозволених місцях не буває адміністративної відповідальності, але проблема в тому, що людину в такому місці можуть просто не врятувати. Але цікаво, що найбільше жертв — це якраз не діти, а дорослі і напідпитку.

Завідувач навчально-методичним кабінетом Наталія Вовченко розповідає:

– Такі заходи з консультації населення ми проводимо зазвичай в селах, оскільки в місті жителі краще поінформовані. Наше завдання — пояснити людям, як поводити себе в надзвичайних ситуаціях, оскільки час складний. Реагують по-різному. Старше покоління розпитує про війну, обстріли, евакуацію — очевидно, з ситуацією на Сході бояться, аби конфлікт не дійшов до Вінниці, більше налякані. Молодь прагматичніша, питають про небезпеку під час грози, блискавиці. Видно, що сміливі, небезпеки не бояться. Тут в нас особлива місія, оскільки студенти цього навчального закладу — майбутні педагоги, які будуть навчати дітей. І від того, як ми тут їх поінформуємо, залежить майбутнє інших поколінь.

Консультаційний пункт був розгорнутий на території коледжу з 10 до 15 години. Студенти та учні шкіл Староміського району мали можливість отримати інформацію від фахівців про правила безпеки в мирний час та поводження в надзвичайних ситуаціях.

Діана Колесник