Жителі Вінниці б’ють на сполох: невідомі отруїли річку Тяжилівку. Сморід стоїть жахливий, аж очі виїдає, вода почорніла, а всі береги вкриті рідиною, схожою на мазут. Масово стала гинути риба, серед якої чимало малька… Такого мору місцеві раніше не бачили і закликають відповідні інстанції відреагувати.

– У нас екологічне лихо! Підозрюємо, що річку забруднили нафтопродуктами або іншими відходами. Два тижні тому воду у Тяжилівці чистили, адже відчувався специфічний запах. Нині водойма та очерет чорні. Плівка така, що руки неможливо відмити, — обурювались на «гарячу лінію редакції» читачі з Вінниці. — Під річкою існують так звані водні джерела, які вбирають в себе цю брудну воду. Всі нечистоти потім потраплять до Південного Бугу, з якого ми споживаємо воду та купаємось. У разі інфекцій та хвороб хто понесе відповідальність? Скоро доживемось до того, що не буде куди повести дітей та порибалити. Втомились від безвідповідальності чиновників. Адже вони добре знають, що більшість заводів працюють без очисних, і ніяким чином їх не карають.

Днями представники Муніципальної поліції та відділ охорони довкілля при міській раді влаштували спільний рейд до водойми. Забір рідини для дослідження екологи взяли з пожежного басейну, що знаходиться у місцевій нафтобазі. Фахівці досі з’ясовують, чим настільки забруднили воду. Якщо винуватців знайдуть, то їм загрожує позбавлення волі до 5 років.

Віталіна Володимирова