У минулому номері був опублікований матеріал «Швидка» не приїхала до хлопця у важкому стані й він помер?»

Днями на адресу редакції надійшла відповідь на наш запит від «Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Ось результати перевірки.

«Встановлено, що, згідно аудіозаписів, 14.01.19 року о 00 год. 45 хв., у центральну оперативну диспетчерську надійшов дзвінок від фельдшера села Криківці Немирівського району з проханням відправити бригаду екстреної медичної допомоги назустріч батькові, який везе сина у лікарню. Згідно протоколів диспетчеризації, диспетчер розпитувала заявницю, який стан хворого та що з ним трапилось. Але медпрацівник пояснити не могла, так як не оглядала його і навіть не вимірювала артеріальний тиск. Крім того, не могла відповісти на питання, яким автомобілем транспортують хворого. Не вказала, за якою адресою відправляти бригаду екстреної медичної допомоги. Диспетчер центральної оперативної диспетчерської для уточнення інформації дізналась у фельдшера номер телефону батька хворої дитини. Зателефонувавши йому о 00 год. 54 хв., отримала відповідь: «у сина болить живіт, він у свідомості, стогне, блідий, постараюсь довезти у лікарню сам». Про цю ситуацію диспетчер одразу доповіла старшому лікарю. О

01 год. 08 хв. диспетчер повторно зателефонувала батькові хворого, щоб вияснити стан та чи потрібна все ж таки допомога. Батько відповів, що він у лікарні біля приймального відділення Немирівської ЦРЛ, – заявив голова комісії з реорганізації та головний лікар «Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолій Пірникоза. — При даних обставинах фельдшер ФАПу села Криківці Немирівського р-ну повинна була оглянути хворого, надати йому необхідну медичну допомогу та викликати на себе бригаду ЕМД, повідомивши диспетчера про стан хворого та вказавши чітку адресу виклику. Крім того, додамо, що бригадами ЕМД області протягом 2018 року здійснено 220159 виїздів за викликами. Екстрена медична допомога надається цілодобово, більше 80000 пацієнтів госпіталізовано в лікувальні заклади. В зв’язку із введенням центральної оперативної диспетчерської з будь-якого місця області та телефону доступний виклик по лінії «103». Диспетчер відправляє на виклик в онлайн-режимі найближчу бригаду ЕМД при умові повідомлення точної адреси та місця розташування пацієнта».

Відомо, що батьки написали заяву до поліції та прокуратури. Якщо провину лікарів доведуть, за ненадання допомоги їм загрожує до трьох років позбавлення волі.

– Тривають слідчі дії, в ході буде встановлено порядок виклику і прийняття, причини невиїзду працівників швидкої допомоги до хворого. Діям кожного буде надана правова оцінка, — прокоментував начальник Немирівського районного відділу поліції Олександр Король. У свою чергу, рідні Івана Лещенка додають: надалі контролюватимуть хід розслідування правоохоронцями та вимагатимуть притягнути винних до відповідальності.

Віталіна Володимирова