За словами людей, вони потерпають від їдкого диму, хімікатів та алергій. І звернення до інстанцій досі результату не дали. Громада готова до більш радикальних дій, якщо ситуацію не вдасться вирішити мирним шляхом, і вже звернулась до представників Національного корпусу…

«Свого часу бізнесмени-узбеки викупили у родичів покійної баби земельну ділянку і побудували на городі парник. Приблизно його площа становить 600 квадратних метрів. Розташований він у межах міста у приватному секторі, і вирощують там огірки. Останні півроку ми живемо наче в жахливому сні. Хоча підприємці палять дровами, дим такий, що неможливо дихати. І до найближчої хати лише три метри. Сусід лиш нещодавно відгуляв новосілля, а його будинок у кіптяві, на подвір’ї сморід. Поряд криниця, з якої страшно пити воду. Крім того, узбеки застосовують мінеральні добрива та інше підживлення для урожаю, тому шкода для населення максимальна. Хто відповідатиме за наше здоров’я, якщо вже і так потерпаємо від кашлю та алергії? Більш того, це серйозне порушення санітарних та екологічних норм. Бо де це таке існує, що під вікнами парники будують?

Оскільки настала весна і температура стала вищою, бізнесмени вже майже не палять. Але ми з острахом чекаємо осені та зими — почнеться те саме, — обурюються мешканці Бершаді на «гарячу лінію» газети. — Вже кілька разів ми намагались поговорити із узбеками на цю тему, але ті слухати не хочуть. Заручились підтримкою родича одного з податківців і насміхаються з нас. Звертались до поліції, там теж руками розводять. Дві комісії теж були, але зробили з нас дурнів. Мовляв, ми самі палимо. Але ж велика різниця — опалювати хату і парник. Вже йшла мова про те, якщо ми будемо надто активними, то скоро знайдемо в себе вдома гранати та наркотики. То не знаємо, чим це все закінчиться. Але все одно опускати рук не будемо і вимагатимемо покарання горе-підприємцям. Ми не проти бізнесу та наповнення бюджету, але хай це відбувається законно. Бо чогось підозрюємо, що узбеки вже всіх «купили» тими огірками, тому й мовчать».

У прес-службі обласної поліції ось як прокоментували ситуацію:

– Правоохоронці виїжджали тричі на місце події. Будь-чого, що стосувалось їхньої компетенції, не виявили.

У Бершадській міській раді повідомили, що за вказаними фактами отримували звернення від громадян. За їхніми словами, спеціалісти із відповідних інстанцій неодноразово виїжджали на місце, викликали поліцію. Після обстеження явних порушень на даний час не знайшли. Лише рятувальники дали припис розібрати 8 метрів теплиці для того, щоб був проїзд для пожежників.

Віталіна Володимирова