Як повідомили правоохоронці, 9 квітня директор департаменту будівництва, містобудування та архітектури Вінницької облдержадміністрації Дмитро Романченко у своєму робочому кабінеті отримав від підприємця, який займався містобудівними роботами, 179 тисяч 500 грн. Тобто 10% «відкату» від суми, перерахованої із бюджету області на оплату згідно із актом виконаних робіт одного із приміщень у Брацлаві.

А вже 11 квітня Вінницький міський суд обирав високопоставленому держслужбовцю запобіжний захід. На засідання його прийшли підтримати дружина Олена та син Владислав. Його судив голова Вінницького суду Андрій Михайленко. Запитав у підозрюваного, чи визнає він себе винним у отриманні неправомірної вигоди у розмірі 179500 гривень. Той відповів, що ні.

– Я ніколи не притягувався до відповідальності та не був судимий. Майже 5 років працював на посаді керівника департаменту. Мав заохочення та грамоти від керівництва. Оклад моєї заробітної плати становить 19 тисяч гривень. На моєму утриманні непрацююча дружина. Фізичну особу-підприємця Олександра Парицького я знав, бо він виконував будівельні роботи з утеплення, реставрації та монтажу. Він у нас є підрядником, перед тим виграв тендер. Того дня він був у мене у кабінеті, приносив документи, аби узгодити проектні роботи, додав фотографії, — розповів 58-річний Дмитро Романченко. — Не знаю, як пояснити, чому саме мене затримували… Інформації, що це політичне замовлення, теж нема. У мене кошти не вилучали. Того дня я йшов із роботи, було десь 18.05. На першому поверсі мене зупинили, показали службові посвідчення, перепитали моє прізвище. Я попросив повернутися в кабінет та все спокійно з’ясувати, адже було багато людей. Коли став повертатися, то між першим та другим поверхами лежав конверт, якого я в очі ніколи не бачив. Потім мені сказали, що це мій конверт і я його викинув. З кишень в мене нічого не випадало. Забрали до СІЗО, мені стало зле. Стан мого здоров’я незадовільний. Я інвалід другої групи. Нещодавно мені видалили жовчний міхур та замінили два суглоби. Приймаю знеболювальні, турбує високий тиск. У слідчому ізоляторі мені перебувати некомфортно…

Після цього прокурор заявив, що підозрюваний вводить суд в оману, адже у 1987 році відбував покарання за ДТП. Але сам Дмитро Романченко заперечив і повідомив, що має довідку, в якій вказано, що судимостей не мав.

Прокурор просив для підозрюваного міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, адже той може знищити докази та переховуватись. Розповідав про проведення негласних слідчих дій, в ході яких було задокументовано неодноразовий факт одержання Дмитром Романченком неправомірної вигоди. Надав судді відповідні фотодокументи. Крім того, у матеріалах справи слідчих були покази свідків, які підтвердили, що під час затримання чиновник викинув конверт із грішми. Адвокат Андрій Шевчук заперечував і наголошував на особистому зобов’язанні.

– Клопотання про тримання під вартою є необґрунтованим і таким, що не підлягає незадоволенню. Жодними доказами не доведено те, що обвинувачений отримав неправомірну вигоду в такий спосіб, як там описано. Більше того, протокол допиту свідків не є відповідним документом і відповідним доказом для суду під час прийняття будь-якого рішення кримінального провадження. І сторона обвинувачення жодного свідка на суд не привела. Хочу звернути увагу, що договір, внаслідок якого був складений акт про вартість виконаних робіт за квітень 2019 року, уклали ще 9 листопада минулого року. Факт перерахування коштів здійснено 3 квітня цього року. Виникає питання: то за що тоді Дмитро Романченко отримав неправомірну вигоду? Всі документи підписані, кошти перераховані, — зауважив Андрій Шевчук. — Особа підозрюваного характеризується позитивно, скарг не надходило. Він постійно хворіє та перебуває на стаціонарному лікуванні, про що свідчать відповідні виписки з медичної карти.

Після повернення з нарадчої кімнати Андрій Михайленко задовольнив клопотання прокурора та застосував до підозрюваного Романченка міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави 500 тисяч гривень. Рідні та адвокат підозрюваного заявили, що кошти внесуть.

У той же час слідчий суддя Сергій Клапоущак обирав міру запобіжного заходу іншому фігуранту справи — ФОПу Олександру Парицькому. Під час засідання стало відомо, що він займається реставрацією архітектурних пам’яток Вінниччини. Зокрема у Мурованих Курилівцях. Йому теж просили тримання під вартою. Суддя клопотання задовольнив і призначив заставу. Але сума значно менша — 153 тисячі 680 гривень.

Цікаво, якщо в Інтернеті переглянути результати державних тендерів в Україні, то прізвище Олександра Парицького та структура там дуже часто фігурує. Він неодноразово займався будівельними роботами у Брацлавській школі-інтернаті та Вінницькому торговельно-економічному інституті. Замовником виступав департамент будівництва, містобудування та архітектури Вінницької ОДА.

Чому тут фігурують і той, хто давав, і той, хто брав? Бо згідно з законом — у нас відповідають дві сторони. І підозрюваний Олександр Парицький не повідомив слідство про те, що заносив хабар…

Ця резонансна подія затримання таких відомих посадовців і підприємців викликала великий резонанс і обговорення як у владних кабінетах, так і серед читачів та в соцмережах.

Читачі підозрюють, що відкати у 10 відсотків, а то й 25 — це типові схеми у владних кабінетах, коли йде мова про ремонти, будівництво, закупівлю обладнання, техніки, ремонти доріг. Ще за часів Януковича нам відомий нардеп зізнавався, що губернатори областей відмовлялись у регіонах брати кошти на ремонти — бо називали суму відкату 50 відсотків.

Тепер ви розумієте, чому в Україні продовжує бути НАДПРИБУТКОВИМ бізнесом державна служба? Бо все у нас обплутане ось такими схемами. І, як іронізують читачі, «жодна бордюра не покладеться та тонометр не куплять», якщо не буде закладена в них сума відкату. І начальник департаменту — не виняток, а всього лиш гвинтик цієї страшної корупційної системи, який має не лише собі взяти, а й наверх занести. Бо так положено! І ця гідра знизу до верху з’їдає Україну і відлякує нормальних інвесторів не менше, ніж війна..

Віталіна Трудько

Коли верстався номер газети, стало відомо, що Дмитро Романченко та Олександр Парицький внесли заставу та вийшли із СІЗО.