Із неофіційних джерел причиною стало збиткове виробництво, тож зовсім скоро почнеться процедура по ліквідації. Натомість місцеві мешканці впевнені, що підприємство можна врятувати, аби там провести модернізацію. Крім того, людей хвилює втрата робочих місць, адже їх не скорочують, а змушують писати заяви за згодою сторін, щоб не виплачувати компенсацію.

– Підприємство з виробництва хлібобулочної продукції «Гайсинхліб» було засновано 21 листопада 1945 року. У грудні 2001 року на хлібозаводі відкрито кондитерський цех з випуску кремових кондитерських виробів, а у березні 2002 року – цех з випуску печива, сушки, пряників та вафельних виробів. Середньодобовий випуск продукції складав: хлібобулочних виробів — 22 т, кондитерських виробів — 320 кг, печива — 1050 кг. Знайомі, які довгий час працювали на заводі, розповідали, що було таке виробництво, що випікали до 35 тонн хліба на добу. Випічка з Гайсина славилась по всій області, і її возили навіть у сусідню Черкащину. А смак дитинства — «плетьонка», солодка, ароматна, щось в ній було таке особливе та рідне. Біля прохідної постійно працював магазинчик, де можна купити хліб. Пенсіонери в чергу вишиковуються за простроченим, бо він у рази дешевший. І як грім серед ясного неба — новина про те, що підприємство закривають. Людей змушують писати заяви за згодою сторін, щоб не виплатити три зарплати. Залишають без роботи та ще хочуть, грубо кажучи, надути, — повідомили на «гарячу лінію» газети читачі з Гайсина. — Очевидно, якимось європейцям потрібна територія під своє підприємство. Куплять завод за копійки, ось потім і будуть робочі місця. Та тільки гроші з країни будуть вивозитись. Невже ми дожились до того, що у нашому місті навіть свого хліба не буде і змушені будемо купувати з чужих районів?

Почути коментар керівництва хлібозаводу не вдалось, адже на дзвінки там не відповідають. А ось у районному центрі зайнятості шкодують, що стільки втрачено робочих місць, але вже пропонують людям вакантні посади, які є на даний час.

Депутат райради Олександр Колісніченко та депутат міської ради Світлана Антонюк заїжджали до представника керівництва.

– Вони аргументовано пояснили, що ніяк не можуть вплинути на рішення власника, який знаходиться у Львові. І саме він вирішив, що потужностей вінницького заводу буде достатньо, аби забезпечити хлібом Гайсин, — каже Олександр Колісніченко. — Ми залишили свої контакти, аби таки сісти за стіл перемовин. Але поки ніхто не передзвонив. Тож близько 200 людей залишаються без роботи, і від цього суттєво постраждає бюджет міста.

Віталіна Володимирова