Після поминального обіду, організованого в приватній садибі, до інфекційного відділення лікарні було госпіталізовано 6 дорослих осіб. У медичному закладі захворілим встановлено попередній діагноз «гострий гастроентероколіт». Стан госпіталізованих середнього ступеня важкості, вони отримують відповідне лікування.

– Сам інцидент стався ще минулого тижня, але нам повідомили лише днями. Тож ми відразу розпочали розслідування. Встановлено, що жителька села Гунча замовила в одному із закладів харчування в Гайсині страви на поминальний обід. Серед них олів’є з майонезом, млинці з сиром та макаронна бабка з яйцем. Їжу жінка доставляла до помешкання власним транспортом і влаштувала поминальний обід, на якому були присутні 16 осіб. Після того більшості стало зле — скаржились на температуру до сорока та профузний пронос. Самолікування не допомогло, тож шестеро людей звернулись до Гайсинської ЦРЛ, де їх госпіталізували. Серед них була і хазяйка помешкання, яка й організовувала поминки, — розповів нам перший заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан. — У п’ятницю двох осіб уже виписали додому. Усі хворі обстежені на кишкову групу інфекцій, матеріал для лабораторного дослідження на даний час в роботі. Втім, є підозра на збудник сальмонели.

Як зазначають фахівці, поки що їм не вдалось встановити збудника отруєння, адже про інцидент дізнались занадто пізно. Як результат — залишків страв вже не було.

– У ході епідрозслідування відібрано один зразок готової харчової продукції, 15 змивів з поверхонь кухонного інвентарю та посуду, проби води для санітарно-хімічного та мікробіологічного дослідження, — зазначає Олександр Сорочан. — Обстежені працівники закладу громадського харчування, де замовлялись страви на поминальний обід. За результатами перевірки нами був підготовлений припис про усунення порушення вимог законодавства про харчові продукти та винесено рішення про тимчасове закриття кафе у Гайсині на 10 днів. Ситуація перебуває на контролі головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Вікторія Снігур