Можна просто бідкатися, можна розводити руками, а можна зібратися разом — саме таке звернення пролунало до хмільничан з усіх можливих соціальних мереж.

У Хмільницькому районі є чудове та мальовниче місце – кар’єр. Туди приїжджають з усіх-усюд відпочити, покупатись або на фотосесії. І хоча в кар’єрі встановлені баки для сміття, на превеликий жаль, недобросовісні люди вже давно перетворили мальовничу місцинку на місце для вивозу різного непотребу.

Аби територія кар’єру остаточно не перетворилась на сміттєзвалище, небайдужими хмільничанами було вирішено провести суботник та запросити усіх бажаючих долучитись до доброї справи.

Відео із запрошенням прибрати територію улюбленого місця відпочинку «підірвало» соціальні мережі.

– Вирішили зібратись досить несподівано і за кілька днів зуміли все організувати. Перепостів було кількасот, правда, суботнього ранку прийшло значно менше людей, їх було трохи більше сорока. Але й цих чотирьох десятків людей вистачило, аби назбирати не одну тонну сміття. Приходили цілими сім’ями, брали маленьких діток із собою, і всі працювали старанно, бо роботи було ой як багато, – зазначають організатори заходу.

І поки інші визбирували непотріб з території кар’єру, знайшовся і той, хто вирішив привезти побутове сміття на своєму авто з причепом. Розмова відбулась неприємна: поки чоловіку пояснювали і звертались до його совісті, що так робити не можна, він відверто обманював, розповідаючи, що сам тут прибирає, і взагалі тут сміттєзвалище, куди усі скидають непотріб. А потім просто втік. Неприємного присмаку до цієї історії додає і той факт, що викидати сміття негідник приїхав із дитиною: отакий «достойний» приклад для молодшого покоління!

Організатори суботника обіцяють, що так просто цього не залишать, тим паче, що номери автомобіля вдалось сфотографувати.

Як одному із учасників заходу мені є що розказати самій – сміття було стільки, що ми кілька разів відправляли людей, аби привезти ще звичайні та величезні будівельні мішки, а місце дислокації зібраного знаходилось у кількох місцях, бо знести усе докупи було просто неможливо. Пластикові пляшки, шприци, старий одяг і взуття, дитячі іграшки та підгузки, будівельні матеріали – це лише невеликий перелік того, що нам вдалось зібрати. І це у неймовірно красивому місці, де влітку відпочивають тисячі людей!

Кар’єр справді став значно чистішим завдяки небайдужим хмільничанам, проте одразу виникає запитання: чи надовго? Бо поки у свідомості людей не вкоріниться думка, що чисто має бути кругом, а не лише в себе в хаті, природа і далі буде захлинатися від непотребу, скільки б не прибиралось. То хто ми – люди чи свині?

Наталя Міщук