На площі більше пів гектара посадили  липи, граби, берези, червоні дуби, кримські сосни. Адже зовсім поруч з майбутнім гаєм так люблять відпочивати городківчани, розташована школа № 1, філія Крижопільського будівельного ліцею №9,  два дитсадки, кілька багатоповерхівок житлового масиву.

Ідейним натхненником та головним організатором кардинального озеленення Городківки став депутат обласної ради Юрій Семенюк.

Працювали того дня усі: учні СЗШ № 1 зі своїми вчителями під керівництвом директора Тетяни Фурси, педагогічний колектив філіалу Крижопільського будівельного ліцею №9, керівник обласної організації «Вінницяоблагроліс» Анатолій Іванець та працівники лісового господарства «Крижопільський райагроліс» ,фермер  Василь Мордванюк та його працівники, особовий склад козаків Українського та зарубіжного козацтва, пенсіонери і ще багато-багато інших небайдужих громадян. Маленькі дерева, посаджені жителями села, через десятки років стануть величним парком, прекрасною зоною відпочинку для всіх.

– Але це ще не кінець, – говорить Юрій Семенюк. – Дерева потрібно поливати, обнести парканом територію гаю, облаштувати доріжки, визначити місця відпочинку та зробити електричне освітлення.

До речі, це вже другий масштабний проект озеленення. Перший відьувся не так давно. Тоді у Городківці на пагорбах та узбіччі технічного водоймища «ГЕС» висадили 750 саджанців кримського кедру. До речі, у середньому 1 га лісів України щорічно виділяє 4 т кисню, поглинає 5 т вуглекислого газу. Затримує за рік пилу, сажі і кіптяви: сосновий – 30 т, березовий- 70 т, липовий – 60 т, грабовий – 70 т, дубовий – 35 т. 1 га листяного лісу за вегетаційний період випаровує в атмосферу в середньому 2.500-3000 т води. Одне дерево за рік у середньому: виробляє від 100 до 700 кг кисню(залежно від віку), пов’язує 33 кг вуглецю, нейтралізує 80 кг шкідливих речовин, абсорбує 20 кг пилу, фільтрує близько ста тисяч кубометрів повітря. Температура повітря в лісових насадженнях у спекотну погоду на 4-8 градусів нижче, ніж на відкритому просторі

Володимир Василишин