Заслужений майстер народної творчості представив 65 рельєфів, різьблених із дуба, липи, берези та груші. Сюжетами творів відомого майстра стали події з історії України, історично-жанрові нариси, християнські канонічні зображення. А особливість даної експозиції – портретна галерея кобзарів, страчених радянським режимом у 1930 роках.

Додамо, що Юрій Дяченко родом із Гайсина. Його матір понад 40 років очолювала дитяче відділення рай лікарні та нагороджена орденами за працю. По її стопам пішов і син, який після медичного інституту влаштувався невропатологом у рідному містечку. Знайомі розповідають, що любов до різьблення у Юрія Дяченка виникла після того як він повернувся із карпатських лісів і захотів собі творити красу. З тої пори в руках митця народилось більше 300 робіт. Першими стали «Єва», «Знахарка» та «Бабуся». А невдовзі наш земляк здобув диплом Московського університету мистецтв ім. Н.Крупської за фахом декоративно-прикладне мистецтво. Опанував плоско-рельєфну та горельєфну техніку. Під час процесу використовує лише натуральні барвники, які виготовляє сам – кору дуба, горіх… Після фарбування покриває воском, адже дерево потребує особливого ставлення.

Різьблені рельєфи Юрія Дяченка експонувались  на багатьох обласних, всеукраїнських, міжнародних та закордонних виставках, мав персональні у Вінниці та Києві. Його твори зберігаються у Вінницькому обласному художньому музеї, приватних колекціях Леоніда Кучми та Віктора Ющенка. До речі, справлятись із різцем та деревом вміє і син талановитого майстра Павло. А ось дружина Лариса постійно підтримує чоловіка та першою оцінює його витвори мистецтва.

Побачити «Різьблений літопис України» ви зможете до 24 травня.

Віталіна Володимирова