І приніс до України не просто чергову порцію дощів, а й справжній тропічний мусон. Той водоспадом лився безперестанку більше чотирьох годин та затопив декілька магістральних вулиць обласного центру. Так, автівки плавали наче гондоли на вулицях Коріатовичів, в районі Електромережі, П’ятничанах… Загалом лило і гриміло усю ніч. Вранці негода стихла!

– У ніч з 6 на 7 травня над Вінниччиною пройшов циклон з південного заходу із активним атмосферним фронтом. Були дощі — сильні зливи та гроза. Найбільшу кількість опадів зареєстрували у Вінниці — 34 міліметри опадів, тоді як декадна норма становить 19 міліметрів, а місячна — 63 міліметри. Отже, в нас випало половина місячної норми, — пояснила начальник відділу Вінницького обласного гідрометцентру Марія Кощавка. — На решті території області випали помірні та невеликі опади, близько 10-13 міліметрів. У Липовці взагалі півміліметра опадів, у Гайсині — два міліметри. Не було ураганів чи поривчастого вітру. Зареєстрована швидкість вітру складала від семи до десяти метрів на секунду. Негода завдала чимало збитків вінничанам.

– У селі Павлівці Калинівського району блискавка влучила в будинок… Виїхавши на місце пригоди, бійці побачили, що палає дах житлового будинку на площі 120 м2, — повідомили у прес-службі рятувальників області. — Вогнеборцям вдалось врятувати хату. А у селі Дяківцях Літинського району вночі 7 травня спалахнула крамниця. Відбулося коротке замикання в холодильній установці з подальшим розповсюдженням вогню на приміщення магазину на площі 200 кв. м…

«Надзвичайники» прибирали дерева, що впали на дороги та автомобілі, за Гніванню та у Вінниці — на вулицях Стрілецькій та Порика. А ще відкачували воду з будинків по вулицях Брацлавській, Герцена, Лук’яновського, Г. Успенського.

На ранок вівторка, 7 травня, по Вінницькій області було вимкнено сім ліній 10 кВт, знеструмлено 12 населених пунктів. Про це повідомляє прес-група АТ «Вінницяобленерго».

– Найбільше знеструмлень сталось у Вінницькому районі – особливо по селах, що межують із обласним центром. Багато підстанцій підтоплені, спрацювала автоматика захисту. У Вінниці найбільше постраждали мікрорайони Сабарів, П’ятничани, Корея, а ще Замостя, Старого міста. Нині нашими ремонтними бригадами активно ведуться роботи з відновлення електропостачання знеструмлених споживачів. Аварійні служби працюють у посиленому режимі.

Нагадуємо, що під час негоди можливі обриви дротів повітряних ліній електропередач, які знаходяться під напругою. Будьте уважними та обережними!

Після Вінниччини Xerxes вже накрив більшу частину України. За прогнозами синоптиків, у Вінницькій області дощі йтимуть до кінця тижня. Нічна температура буде від 3-8 тепла, а вдень в середньому 10-13 градусів вище нуля.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ,
Анатолій МЕЛЬНИК

На Вінниччині і далі обіцяють негоду