Оля i мама сьогоднi наймають кiмнату у Вінниці. Батько їх покинув, а бабуся померла. А недавно це була сiм’я як сiм’я. Що ж сталось?

Нещастя почались з того, що вони вирiшили продати свою квартиру i купити нову, бiльшу, у мiкрорайонi Подiлля. Оля подiлилась радiсною новиною з подругами — буде жити в новiй квартирi i вчитись в новiй школi. Як тiльки закiнчить восьмий клас!

…Дiвчинка, звичайно, помiтила жiнку, яка кiлька ранкiв пiдряд їздила з нею в тролейбусi i вперто, безцеремонно її розглядала.

Мама вже пiдшукала покупця на їхнє житло. А квартира в новобудовi стояла порожня, чекала на них. Але… Продавали стару квартиру через одне агентство, а нову купували через iнше. Була п’ятниця, грошi вiд покупця квартири мама отримала ввечері. Банки всi зачиненi. Довелось везти готiвку додому. Вдома додала до них всi збереження, поклала грошi в непрозорий полiетиленовий пакет, сховала якнайдалi. Але хiба щось сховаєш в домi вiд дитини?

У понедiлок мамi Олі знову не вдалось завершити придбання нової квартири — не вистачило одного документа. У вiвторок вона попросила чоловiка: «Може, ти посидиш вдома, поки я все оформлю?» «Не можу, — вiдрiзав Олiн батько. – В мене справ по горло». I поїхав на роботу.

За ним пiшла мама, за нею Оля. Бiля тролейбусної зупинки до неї звернулась незнайома жiнка: «Є розмова!» «Я не можу, в мене екзамен», — вiдповiла Оля. «Йди, здасиш», — зронила жiнка. Оля дійсно успiшно здала екзамен. Коли вийшла зі школи, то побачила, що та жiнка її чекала. Суть їхнiх розмов була проста: якщо не винесеш грошi з дому, твоя мама помре.

Чотири години Оля опиралась. Зрештою пiшла додому. Коли брала пакет з грiшми, зателефонував батько. «Олю, що з тобою? В тебе голос не такий…» «Нiчого, все нормально». Оля поклала трубку, вийшла з квартири. Назустрiч сусiдка: «Олечко, як ти себе почуваєш? Ти така блiда! В тебе все в порядку?» «В мене все в порядку». Оля механiчно спустилася вниз, вiддала шахрайці грошi. Їй наказали: «Пройди п’ятнадцять крокiв, потiм обернись». Пройшла, обернулась — нiкого…

…Мама потрапила в лiкарню в передiнфарктному станi. Потім було розлучення з батьком. Коли померла бабуся, у мами з Олею не було грошей на похорон. Оля забула про омріяний унiверситет. Вона закінчує профтехучилище i вечорами пiдробляє…