Ось вони:

Нагородити орденом “За заслуги” ІІ ступеня

БОНДАРЯ Анатолія Омеляновича – начальника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ДІЯЧ НАУКИ І ТЕХНІКИ УКРАЇНИ”

ПОЛЯКОВУ Андрію Павловичу – професорові кафедри Вінницького національного технічного університету, доктору технічних наук, професорові

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ”

ТЕРЛЕЦЬКОМУ Геннадію Олександровичу – начальникові відділу Липовецької районної державної адміністрації, Вінницька область

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ОСВІТИ УКРАЇНИ”

ДОРОШЕНКУ Віктору Анатолійовичу – директорові закладу “Навчально-виховний комплекс: Росошанська загальноосвітня школа I–III ступенів – дошкільний навчальний заклад “Сонечко” Росошанської об’єднаної територіальної громади”, Вінницька область

“ЗАСЛУЖЕНИЙ ЮРИСТ УКРАЇНИ”

РАТУШНЯКУ Олегу Олександровичу – прокуророві відділу управління прокуратури Вінницької області

Водночас, Українська громада Росії закликала президента України Петра Порошенка скасувати нагородження «голови ради Об’єднання українців Росії» Василя Думи орденом «За заслуги» І ступеня.

Як повідомляє «Українська правда», про це йдеться у відповідному звернення від імені Української громади Росії («Українського Конгресу»).

Зокрема, у зверненні сказано, що українці Росії обурені рішенням нагородити Думу, помилково зазначеного в указі від 4 травня як «голову ради Об’єднання українців Росії та Федеральної національної культурної автономії «Українці Росії», громадянина Російської Федерації».

Так, підписанти нагадали, що вказані в указі українські федеральні організації в РФ були «брутально ліквідовані російською владою ще у 2011-2012 роках».

Крім того, в зверненні наголошується, що у 2004-2011 роках Дума був членом Ради Федерації РФ від Костромської області. Саме в ті ж часи він був “делегований” російською владою на громадську роботу у федеральні українські організації Об’єднання українців Росії, Федеральну національно-культурну автономію «Українці Росії», де сенатора обрали головою Ради.

«Надалі спроби Думи пристібнути український громадський рух в Росії до офіційної політики Кремля викликали спротив в українських організаціях, і у 2009 р. Рада ОУР звільнила Думу з посади. На цьому громадська діяльність Думи в діаспорі закінчилась», — йдеться в повідомленні.

Також українці в Росії додають, що це ім’я додатково стало «токсичним» після публікації доповіді спецпрокурора США Роберта Мюллера про розслідування російського втручання в президентські вибори у США у 2016 р.

«Зокрема донька В. Думи Мирослава Дума (в доповіді – Mira Duma), яка знайома з Іванкою Трамп, передавала їй і Дональду Трампу запрошення на Петербурзький економічний форум», — йдеться у тексті.

«Ми не можемо знайти ані пояснень, ані підстав для ухваленого Вами рішення. Жодного аргументу, щоб зрозуміти такі дії державного рівня. Ваш указ є плювок в очі українству Росії і повною дискредитацією безпосередньо Вашої роботи, українського уряду та МЗС на теренах української діаспори», — наголосили підписанти.

Вони вимагають вибачення перед усіма активістами української діаспори в Росії та закликають до негайного скасування положення указу про нагородження Думи.

Раніше повідомлялось, що Порошенко підписав указ про нагородження орденами низки чиновників і громадянських діячів.