Історія свого народу не залишає байдужою жодну людину, котрій дорога батьківська земля та стежка до отчого краю.  Широкого розмаху набрав розвиток краєзнавства в 1920-1930 роках. Ці роки стали часом відродження та розвитком краєзнавчого руху та науки. У багатьох містах почали створювати музеї, винятком не стало і наше подільське містечко. І саме 1929 року, завдячуючи округовому товариству, у складі якого були провідні вчителі, письменники, краєзнавці – у Могилеві-Подільському було засновано краєзнавчий музей. З того часу минуло 90 років. Що ж пережив музей за ці 90?  -А пережив чимало…

В часи Другої світової війни був повністю знищений нацистами. У повоєнні роки небайдужі Могилівчани та працівники музею почали формувати нову колекційну збірку. Впродовж другої половини ХХ століття музей змінив декілька адрес, а точніше експозиція музею пережила дев’ять перевезень, пристосовуючись до різних умов зберігання. З 2005 року завдячуючи міській раді, а саме міському голові Петру Бровку музей знайшов своє постійне місце в архітектурній споруді, пам’ятці кінця ХІХ століття – колишньому будинку купця Гальперіна, де у 2018 році було зроблено косметичний ремонт.  В музеї зберігаються майже 26  тисяч екс­понатів, деякі з них досить таки оригінальні.

Експозиції відділу природи розповідають про геологічну будову краю, його корисні копалини, рельєф, клімат, ґрунти, водні ре­сурси, розмаїття рослин  подільських схилів  і тваринного світу Поділля. Цікавими і різноманітними експонатами представлений відділ історії з часів Київської Русі, національно-визвольної боротьби, Другої світової війни, та теперішніх подій на Донбасі. Предмети музейного значення експонуються і висвітлюють теми різних історичних подій. Історія  заснування  Могилева-Подільського висвітлюється у документах та  фото світлинах. Економічний і культурний розвиток нашого краю XIX століття характеризують вироби місцевих ремісників, старовинний подільський одяг,  предмети побуту і гарно збережений солом’яник для зберігання зерна. Цей розділ експозиції доповнює стаціонарна експозиція “Слов’янські  старожитності Поділля”. В окремій експозиції “Побут селян на Поділлі XIX – початку XX ст.” відтворено інтер’єр селянської хати. Рідкісним експонатом є дерев’яна кована скриня  та  ткацький верстат. Гончарний посуд  зібрано майже з усього Поділля.

Цікавими  експонатами представлена експозиція міщанської хати, старовинні меблі в стилі « Модерн» ХІХ століття. У виставково-презентаційному залі музею про­водяться виставки місцевих художників,  а також різні тематичні лекції та святкові заходи.

Кілька тисяч людей щорічно відвідують  наш міський краєзнавчий музей. Для кожного він стає місцем зустрічі з історією уславленого краю, джерелом духовного збагачення сьогоднішнього покоління…

Директор музею
С. Вікторович