І хочу нагадати, що ініціатором створення Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку є самі мешканці, – розповів директор департаменту житлового господарства ВМР Роман Фурман. – Відповідно, голову ОСББ та ревізійну комісію обирають на загальних зборах Об‘єднання. Але хочу зазначити, що голову та членів ревізійної комісії обирають не на постійній основі… А тому їм можуть висловити недовіру, відізвати із посади і переобрати в будь-який момент на вимогу мешканців -членів ОСББ рішенням загальних зборів.

– Які вигоди отримують члени ОСББ – мешканці таких будинків у Вінниці?

– Перш за все, це чіткий контроль за якістю робіт на обслуговування і утримання будинку та за використанням коштів… Окрім того, міська рада Вінниці має кілька програм фінансової підтримки ОСББ, які успішно діють в місті з 2009-го року за ініціативи тодішнього міського голови Володимира Гройсмана. Зокрема, це капітальні ремонти житлових будинків, які підтримує нині мер міста Сергій Моргунов та міська рада. Адже новостворене ОСББ отримує без співфінансування один із видів капітального ремонту будинку – це ремонт даху, під’їзду, чи мереж… А будинки забудови до 1970-го року, які створили ОСББ з 1 січня 2019-го, по цій програмі підтримки отримують два капремонти, але не впродовж одного календарного року.

– Чи є «план» створення ОСББ на цей рік?

– Цей процес самостійно йде із наростанням, бо вінничани бачать свою вигоду та здатність контролювати ці процеси із обслуговуванням та ремонтом спільного майна. Тому із 2052-х багатоквартирних будинків Вінниці більше 30% уже утворили власні ОСББ і щотижня ця цифра змінюється… Нині кілька будинків знаходяться на стадії роздумів та організації загальних зборів мешканців.

– Яку суму із бюджету ОТГ Вінниця готова виділити на підтримку ОСББ?

– Чіткої суми на рік не існує, бо невідома точна кількість ремонтів по ОСББ. Втім, на всі капітальні ремонти житлового фонду цього року в бюджеті міста передбачено 48 мільйонів гривень… І приблизно 60% від цієї суми спрямовуються на підтримку ОСББ через капремонти.

– Скажіть, хто визначає підрядника по ремонтах в ОСББ за кошти міського бюджету і контролює якість робіт?

– Підрядника визначають через електронну систему державних закупівель Prozorro. Із переможцем торгів, в яких можуть взяти участь всі суб‘єкти підприємницької діяльності із відповідним досвідом роботи на виконання будівельно-ремонтних робіт, укладається офіційний контракт. Лобіювати чи просувати якусь фірму тут на Prozorro неможливо, бо є чітка, виписана в Законі процедура проведення тендерів. Звісно, що голова ОСББ має право шукати підрядні організації з метою залучення їх до тендеру та подальшого ремонту в будинку. Але вартість, об’єм, якість матеріалів та своєчасність виконання робіт перевіряють сертифіковані спеціалісти технагляду.

– У Вінниці є приклади висловлення недовіри голові ОСББ за фінансові порушення чи зловживання?

– Звісно. Там, де є активна і фахова ініціативна група, яка чітко контролює кошти ОСББ, – будь-які зловживання фактично неможливі… Там, де є не зовсім чесні люди чи спроба зловживання службовими становищем, – одразу діє громадський контроль зі сторони мешканців. Я вважаю, це нормальна практика… Бо за рішенням зборів ОСББ голова може отримувати винагороду за свою роботу чи він взагалі працює на волонтерських засадах… Так само вид ремонтних робіт визначається на загальних зборах членів ОСББ. Раніше сума на капремонт в одному будинку в рамках підтримки ОСББ обмежувалась 300 тисячами гривень. Нині обмежень немає … Як бачимо, це досить прозора і позитивна практика розвитку ОСББ у місті Вінниці.