Невідомий мінер надіслав повідомлення до поліції. На місце події прибули вже натреновані вибухотехніки, кінологи, слідчо-оперативна група поліції та рятувальники.

З приміщення закладу евакуювали 70 відвідувачів та працівників нічного клубу. Протягом години фахівці обстежували заклад. І, як і в інших випадках, вибухонебезпечних предметів у закладі не знайшли. А чоловіка, котрий повідомив про замінування, розшукують. Слідчим відділом міліції відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 259 КК України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності).

Варто додати, що за таке порушення передбачене покарання до 6 років ув’язнення. Але, незважаючи на це, Вінницю охопила хвиля фейкових замінувань різних об’єктів, де збирається багато людей. Найбільш масове сталося 29 травня. Тоді невідомі зловмисники повідомили поліцію про замінування 28 об’єктів, у тому числі й дитячих садочків.

Інформація про замінування миттю поширилася спочатку у групі «ДКВ ДТП/ЗАТОРИ ВІННИЦЯ» у «Телеграм». Користувачі повідомляли, що поліція евакуювала людей з торговельних центрів «Мегамолл», «Плаза Парк», «Скай парк» та «Квартал». Згодом стривожені батьки повідомляли про «мінування» залізничного вокзалу та дитячих садочків №29, 42, 38, 7. За п’ять днів до цього за цим же сценарієм відбулося мінування чотирьох вінницьких університетів. Ще раніше — восьми торгових центрів. На щастя, у жодному випадку вибухівки не виявили. Але фахівці пильності не втрачають. І вже ось-ось вийдуть на слід мінера.

Зате не може не тривожити те, що самі вінничани до частих «замінувань» почали ставитися скептично і навіть трохи з гумором. І що таким же чином «мінують» найбільш людні об’єкти у Харкові, Луцьку, Чернівцях, Києві та інших містах. І те, що зовсім поряд — війна, і це дуже вправно використовують і жартівники, і справжні диверсанти, випробовуючи на міцність наші нерви і присипляючи пильність. А ми ніби сидимо на пороховій діжці і при цьому ще й жартуємо та посміхаємося.

Ілона Вальтер