34 тис. закордонних паспортів отримали вінничани у 2019-му. А за відповідний період минулого року — 37,7 тис. Чому ж зменшилась кількість вінничан, бажаючих поїхати за кордон?

– Не зменшилась! – заперечив Борис Наливайко, начальник управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області. – Просто зараз українці можуть  за бажанням обміняти паспорти у формі книжечки зразка 1992 року на  біометричні паспорти у формі ІD-картки. У минулому році 55,3 тис. вінничан оформили паспорти у вигляді ID-карток. А вже у І кварталі цього року ця цифра складає понад 17,3 — проти 13,7 за цей же період минулого року.

Біометричний закордонний паспорт – це документ, що посвідчує особу людини за кордоном. Такий паспорт виготовляється у формі книжечки, має тридцять чотири сторінки, куди вносяться дані про перетин кордону, цифрове фото власника, відсканований підпис і відбитки пальців. ID-паспорт – це внутрішній документ громадянина України. Він виготовляється у вигляді картки і посвідчує особу на території нашої держави.

– Починається сезон відпусток, вінничани виїжджатимуть на відпочинок за кордон… Чи потрібно переоформляти закордонний паспорт?

– Законодавством не передбачена обов’язкова зміна документів, всі раніше видані паспорти будуть чинними до завершення строку їхньої дії. Але за угодами між урядом України та урядами інших країн власники ID-карток зможуть безвізово перетинати кордони цих країн. Зокрема це стосується Туреччини, Грузії та Республіки Молдова.

Оформити біометричний закордонний паспорт можна в УДМС або в паспортному сервісі. А от ID-картку – лише за місцем реєстрації особи. Варто пам’ятати, що такі документи мають обмежений термін дії. ID-картки для людей віком від 14 до 18 років діють чотири роки. З вісімнадцяти – десять. Закордонні ж паспорти для осіб до 16-ти років виготовляються на чотири роки. А із16-ти – на десять років.

ID-документи неможливо підробити. Завдяки внесеним біометричним даним та відбиткам пальців таким паспортом ніхто, окрім власника, скористатися не зможе. А ще пластиковий документ зручніший у використанні. Оформлення ID-картки вперше здійснюється лише за місцем реєстрації, а далі можна звертатись у будь-які підрозділи УДМС по всій Україні.

Вінничани можуть подати документи у всіх без винятку 32-х територіальних підрозділах УДМС та 9-ти ЦНАПах Вінницької області. Це міста Вінниця (де можна записатись у електронну чергу), Бар, Жмеринка, Калинівка, Козятин, Немирів і села  Джулинка, Агрономічне та Якушинці. На черзі — ЦНАПи у Вороновиці та Краснопілці.

– Яка вартість оформлення закордонних паспортів?

– Оформлення та обмін паспорта громадянина України для виїзду за кордон з дня оформлення заяви-анкети у строк:

– не пізніше, ніж через 20 робочих днів – вартість 557,32 грн.

не пізніше, ніж через 7 робочих днів – вартість 810,32 грн.

ID-картка — 279 грн., оперативно – 366 грн.