Його особливість — святкування Купайла за старим стилем, тобто в дні літнього сонцестояння, коли день найдовший, а в найкоротшу ніч трапляються дива.

На фестивалі можна поринути в атмосферу давніх слов’янських звичаїв, розваг та магічних обрядів, навчитися древнім ремеслам, познайомитися з представниками різних народів, спробувати себе в козацьких бойових розвагах, пошукати кохання біля купальського багаття.

Чим дивуватиме «Живий Вогонь» 22 червня?

Гостями — представниками європейських народів (поляків, білорусів, литовців, та ін.) та українських етнічних груп — гуцулів, бойків, лемків, опілян, а також представників національних меншин. Усі вони презентують свої звичаї, пісні, танці, одяг, мову, з ними можна буде поспілкуватися, потоваришувати або принаймні сфотографуватися.

Традиційним обрядом Подільського Купайла, у якому візьмуть участь всі учасники фестивалю. Разом ми древнім способом видобудемо з дерева живу іскру купальського вогню та запалимо багаття.

Познайомитись з автентичними ремеслами можна буде на виставці «Культура мого народу».

На фестиваль завітають всесвітньовідомі хортицькі козаки та продемонструють свою майстерність вправлятись зі зброєю — шаблями, луками, батогами та гарматами. Гості фестивалю зможуть побачити неймовірну кількість козацьких бойових мистецтв, які сьогодні почали відроджуватись, від майстрів Запорозького Спаса. Змусять перехопити дух кам’янець-подільські козаки-характерники своїми найвражаючими та найнебезпечнішими виступами, коли ходитимуть по вогняній дорозі та танцюватимуть на битому склі.

Зі славними козаками та дівчатами у купальських віночках можна буде сфотографуватись на тематичних локаціях в українському автентичному стилі. Вперше на фестивалі — «Галявина Вогню», «Галявина Води», «Там, де цвіте папороть», «Галявина щастя», «Галявина поцілунків», «Галявина врожаю та достатку», «Козацька Січ», «Дівоче щастя».

У рамках фестивалю заплановано тематичний воркшоп «Культурна спадщина як джерело розвитку громади», де голови громад отримають корисну інформацію від організаторів успішних проектів.

Хедлайнер фестивалю — відомий рок-гурт KOZAK SYSTEM. Свою участь також вже підтвердили рок-гурти «Не лізь, бо вб’є», «Толока», «Пан Карпо» та «Медовий Полин».

Традиційно опівночі, після драйвового концерту відбудеться вражаюче видовищне вогняне шоу.

Всі охочі зможуть отаборитися на територію фестивалю з наметами та долучитися до вечірньої ватри напередодні фестивалю, поспівати та потанцювати.

Після основної частини фестивалю можна також лишитися в парку з наметом, аби вранці потрапити на одну з захоплюючих екскурсій по колоритних Якушинцях.

Не пропустіть найочікуванішу подію літа! У найдовший день року – 22 червня, у найуспішнішій громаді – с. Якушинці (5 км від Вінниці), з 12.00 і до опівночі!

Живий Вогонь єднає Україну. Живий Вогонь єднає світ!

Організатор — Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна

Фестиваль реалізовано за підтримки Українського культурного фонду та Вінницької обласної державної адміністрації.