А ще — десятки тисяч щасливих фото й відгуків у Facebook та Instagram, які найкраще говорять про усе!

Цього разу культурний марафон «Операфест-Тульчин» вразив ексклюзивними постановками і мистецькою масовкою художників, дизайнерів, фотомайстрів. Та головними були актори та музиканти, котрі протягом п’яти днів просто неба дарували гостям фестивалю високе мистецтво. Концерт «Гала-опера», «Гуцулка Ксеня», Польська королівська опера, хор, що танцює, і неповторний, чарівний балет. Щодня на цінителів мистецтва очікували неймовірні сюрпризи і цікаві зустрічі.

На цю подію вже давно чекали не лише цінителі і шанувальники. Тульчин причепурився і розробив для усіх гостей фестивалю спеціальне оперне меню.

Перший день вразив філософським твором Роберта Шумана «Рай і пері» у виконанні німецьких та українських співаків. Епічне полотно вимагає і величезного хору, і всього оркестру, і першокласних солістів. Всю цю красу відкрили Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії, Галицький академічний камерний хор, лауреати міжнародних та всеукраїнських конкурсів Людмила Осташ (сопрано), Лілія Нікітчук (альт), Сергій Кутепов (тенор), Юрій Гадзецький (баритон) та німецька зіркова подружня пара — Стефі Леманн (сопрано) та Мартін Латтке (тенор).

А «Гуцулка Ксеня» у виконанні Академічного симфонічного оркестру Хмельницької обласної філармонії зривала силу аплодисментів.

Ще одним незвичайним приємним сюрпризом став єдиний в Україні виступ Польської Королівської опери. Подія знакова для нас, адже королівська трупа виступили у нашій країні вперше

— Ця подія особлива, – ділиться генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі. — Польська Королівська опера якраз повертає до часів Станіслава-Августа Понятовського – останнього польського короля, який бував у Тульчині у травні 1787 року.

Та чи не найпікантнішою родзинкою фестивалю стали пристрасні та жагучі фестивальні ночі, де балети «Історія у стилі танго», вічна історія про кохання «Собор Паризької богоматері» та пристрасна «Тисяча і одна ніч» поєднувалися з «Тропічним карнавалом» головного режисера Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва Оксани Тараненко.

Останній день оперного фесту в Тульчині, 9 червня, був важким, але і організатори, і артисти працювали з посмішками, у партері не було жодного вільного місця.

– Цього року завдяки фонду регіонального розвитку ми маємо гроші для реконструкції цієї великої площі перед палацом Потоцьких, — поділився думками голова облдержадміністрації Валерій Коровій. — А ще плануємо реконструкцію лівого крила палацу, де можна обладнати готель. Ідея цього фестивалю ідеальна! Як на мене, то фестиваль мав би починатись з другої половини травня і тривати до вересня, кожні вихідні.

Вдячні глядачі, як кажуть, долоні повідбивали у аплодисментах!

ІІІ міжнародний оперний open air фестиваль  Operafest Tulchyn-2019 закрив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, на візит котрого тут дуже чекали.

– Минулого року тут, у Тульчині, ми прийняли рішення про запровадження програми «Малі міста, великі враження». Вклали в цю програму 50 млн грн. Подібні заходи можна провадити у кожному куточку нашої чудової України, — відзначив Володимир Гройсман. — Невеликі містечка можуть бути потужними культурними центрами.

Дякую організаторам та усім, хто долучився до цього чудового дійства! Тульчинці, ви неперевершені!

На честь ювілею Ірини Френкель, продюсера фестивалю, всі артисти «СХІД ОПЕРА» заспівали пісню «Листопад кохання» Станіслава Городинського. І неперевершений феєрверк завершив свято! Втім, нічого не скінчилось… Бо вже буквально з наступного дня почалась підготовка до ОПЕРАФЕСТ ТУЛЬЧИН-2020.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА,
Ірина ЗОНОВА